ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΨΩΜΑΚΙ ΖΥΜΩΤΟ

Υλικά: 
  • 500 γρ. αλεύρι (ή ένα μείγμα από 2 αλεύρια)
  • 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. σκόνη μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ.ζάχαρη
  • ζεστό νερό (όχι βραστό)
  • 1-2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά)
Εκτέλεση: 
  1. Ανακατέψτε το αλεύρι,τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Αν έχετε νωπή μαγιά, διαλύστε τη σε ζεστό αλλά όχι βραστό νερό και μετά προσθέστε τη στο αλεύρι. Αν έχετε μαγιά σκόνη, προσθέστε τη κατευθείαν στο αλεύρι.
  3. Βάλτε μια ποσότητα ζεστού νερού στο αλεύρι, να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή. Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται. Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει, αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα. Θέλει τουλάχιστον 10' ζύμωμα.
  4. Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίξτε το λάδι και ζυμώστε ξανά. Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη για 45-60' να ανέβει.
  5. Πλάστε το καρβελάκι και βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Αφήστε το καρβελάκι να ανέβει πάλι, περίπου 20' (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας, η ζύμη να επανέλθει). Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε το για περίπου 50-60'. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα και χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω. Αν κάνει ένα κούφιο ήχο, είναι έτοιμο.
  6. Τυλίξτε το με πετσέτα και αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει.
Μπορείτε να το φτιάξετε με μόνο ένα είδος αλευριού ή με περισσότερα. Εγώ έβαλα κίτρινο αλεύρι και αλεύρι για ψωμί.

ΡΟΞΑΚΙΑ By Μαρίνα Παπαποστόλου

Χριστούγεννα πλησιάζουν και ως γνωστό τα ροξακια συγκαταλέγονται και αυτά στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά !!!
Είπα κι εγώ μιας που το θυμήθηκα να τα φτιάξω....


ΥΛΙΚΑ:
2 αυγά
1 φλ.τσαγιού γάλα
1 γλ.τσαγιού βούτυρο
1 φακελάκι μπέικιν
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4-5 κ.σ. κακάο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
κανέλα
γαρύφαλο
αλεύρι όσο πάρει (1 κιλό περίπου)
Για το σιρόπι:
4 νεροπότηρα ζάχαρη
4 και 1/2 νεροπότηρα νερό
1 βανίλια
κανέλα

Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο να αποκτήσουν χλιαρή θερμοκρασία, όχι καυτή.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα, το λιωμένο βούτυρο,το ξύσμα.
και τη μαγιά.
2. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά.
3. Μόλις η ζύμη γίνει ενιαία και δεν κολλάει στα χέρια, παίρνουμε το ένα τρίτο της και προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Πλάθουμε πολύ καλά.Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη.
4. Αφού φουσκώσουν οι δυο ζύμες, η μια με το κακάο και η άλλη χωρίς, παίρνουμε αυτή χωρίς κακάο και πλάθουμε με τον πλάστη ένα χοντρό φύλλο.
Τη ζύμη με το κακάο την κάνουμε ένα μπαστούνι και το τυλίγουμε μέσα στο φύλλο που φτιάξαμε. Κόβουμε σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά να πάρουν χρώμα.
6. Συγχρόνως βράζουμε το σιρόπι, Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5'. Μόλις βγάλουμε τα ροξάκια από το φούρνο τα βάζουμε σε ένα βαθύ πυρέξ και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Μετά από 10 λεπτά τα γυρνάμε ανάποδα να πάει παντού το σιρόπι.

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ


Ένα πολύ εύκολο φαγάκι με δύο υλικά!!
Τα δικά μου τα παιδάκια τρελαίνονται γι αυτό...και πάντα το ζητάνε!! Δοκιμάστε το!

Υλικά:
  • Χυλοπίτες τετράγωνες
  • 1 κ.σ. Μαργαρίνη
  • Μυζήθρα ξερή τριμμένη
  • λίγο αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα 1/2 περίπου νερό (ίσως κ λιγότερο) και το αφήνουμε να βράσει.
  • Προσθέτουμε την μία κουταλιά μαργαρίνης και αφού λιώσει προσθέτουμε την μυζήθρα.
  • Αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά...
  • και μετά προσθέτουμε τις χυλοπίτες.
  • Προσοχή! Σβήνουμε το μάτι όταν είναι σχεδόν έτοιμες,και το αφήνουμε επάνω.
  • Μόλις γίνουν εντελώς και κρυώσει λίγο η σουπίτσα μας....σερβίρουμε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι εάν χρειάζεται...
Καλή επιτυχία(αν και είναι δεδομένη)!!!

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ By Ελένη Μαυρομάτη

Η αγαπημενη μου συνταγη.....συνταγη του μπαμπα μου κι του παππου απο την Πολη....."Το μυστικο στο γαλακτομπουρεκο ειναι το καλο φρεσκο βουτηρο να μοσχοβολησει το σπιτι" ετσι μου ελεγε κι λεει ο μπαμπας κι τελικα ειχε απολυτο δικιο. Πλησιαζουν Χριστουγεννα φτιαξτε τη!!!

ΥΛΙΚΑ

1 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
ΓΑΛΑ φρεσκο 2l
ΖΑΧΑΡΗ 2 κουπες τσαγιου
ΒΟΥΤΗΡΟ φρεσκο ή αγελαδινο 500gr
ΑΥΓΑ 7
ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ 1,5 κουπα τσαγιου
ΒΑΝΙΛΙΕΣ 3
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ

ΣΙΡΟΠΙ

4 ΚΟΥΠΕΣ ΖΑΧΑΡΗ
3 ΚΟΥΠΕΣ ΝΕΡΟ
ΦΛΟΥΔΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ
ΚΑΝΕΛΑ 1 ΡΑΒΔΟΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρολα βαζουμε το γαλα, το σιμιγδαλι, κι ανακατευουμε σε σιγανη φωτια. Οταν πηξει αποσυρουμε απο την φωτια.
Σε ενα μπολ βαζουμε την ζαχαρη, τα αυγα τις βανιλιες, το ξυσμα λεμονιου και 4 κουταλιες της σουπας βουτηρο λιωμενο. Χτυπαμε καλα στο μιξερ. Προσθετουμε την κρεμα στην κατσαρολα κι ανατευουμε καλα. Βουτηρωνουμε το ταψι μας κι περνουμε ενα φυλλο κρουστας με πινελο αλειφουμε το καθε φυλλο. Τα μισα φυλλα κατω τοπουθετουμε την γεμιση κι με τα αλλα μισα κλεινουμε το γλυκο στο ταψι. Με το βουτηρο που εχει περισσεψει απο το αλλειμα των φυλλων περιχυνουμε το ταψι.
Ψηνουμε στους 150 αντισταση πανω κατω(χωρις αερα) στο φουρνο για 45 με 50 λεπτα περιπου μεχρι να ροδισει καλα. Ετοιμαζουμε το σιροπι, οταν γινει περιχυνουμε. Το ταψι να ειναι χλιαρο κι το σιροπι καυτο. Το κοβουμε σε οτι σχημα θελουμε. Καλη σας απολαυση!!!!!!

PIZZA Βy Μαρίνα Παπαποστόλου

Για τη ζυμη θα χρειαστείτε:
 
500g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300ml νερο μπορει να πάρει λιγο παραπάνω ή λιγότερο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μια πρεζα ζάχαρη ( επειδή η μαγιά για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται ζάχαρη
1 1/2 αλάτι
2 ΚΓ ξηρή μαγιά
Όπως και στη χημεία ετσι επειδη και η μαγειρική χημεία ειναι..... Αναμειγνύουμε πρώτα μεσα στα υγρά σιγά σιγά τα στερεά μέχρις ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει η ζυμη μας αφράτη μαλακή και εύπλαστη!!!

Εκτέλεση :  

Σε ενα μπολ βάζουμε το νερο μας χλιαρό ρίχνουμε μεσα το λάδι τη μαγιά τη ζάχαρη και αν σε κάποιον αρέσουν κάποια βότανα όπως ρίγανη ή Θυμάρι μπορει να βάλει .( ανακατεύουμε)
Αφήνουμε το μείγμα για 10´ σε ζεςτο μερος οχι καυτό μόλις δούμε οτι αφρίζει σημαίνει οτι η μαγιά μας ενεργοποιήθηκε ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις για 10´ με τις άκρες των δακτύλων μας αφήνουμε μια ωρα τη ζυμη να διπλασιαστεί σε όγκο και έπειτα απλώνετε τη ζυμη στο ταψί αφού πρώτα το εχετε λαδώσει και βάζετε τα υλικά της αρεσκείας σας! Καλη επιτυχια!

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔA

Υλικά :

  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι καρύδα τριμμένη
  • ½ φλυτζάνι μέλι
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό
Εκτέλεση: 
  • Χτύπησε στο μπλέντερ ή με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά για 10 λεπτά περίπου και στη συνέχεια ρίξε το αλεύρι, το λάδι
    και το μπέικιν, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη σφικτή.
  • Ανέμειξε σε μπωλ το μέλι και την καρύδα.
  • Άνοιξε την ζύμη σε λεπτό φύλλο, κόψε το με κουπ-πατ ή ποτήρι σε στρογγυλά κομμάτια και βάλε μια κουταλιά από το μίγμα.
  •  Δίπλωσε στη μέση το φύλλο σε σχήμα μισοφέγγαρο και άλειψε το με κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό
  •  Συνέχισε την ίδια διαδικασία ανοίγοντας φύλλα και γεμίζοντάς τα μέχρι να τελειώσει το μίγμα και το φύλλο.
  •  Άλειψε ένα ταψάκι με λίγο λάδι, στρώσε το με μια λαδόκολα και βαλε μέσα τα σκαλτσούνια.
  •  Ψήσε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190º για 25 με 30 λεπτά της ώρας.7. Σερβίρονται κρύα ή ζεστά (προαιρετικά, πασπάλισέ τα με ζάχαρη άχνη).


ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ





Υλικά:

  • 12 έτοιμα φύλλα κρέπες
  • 3 στήθη από κοτόπουλο (έτοιμα βρασμένα) και κομμένα σε ψιλούς κύβους
  • 200 γρ. τυρί ένταμ τριμμένο
  • 150 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
  • 90 γρ. μανιτάρια
  • 100 γρ. ανάμικτα λαχανικά (καρότο, αρακάς, καλαμπόκι)
  • 3-4 κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Ανάλογο αλάτι – πιπέρι
  • 3-4 κουταλιές γλυκού Βιτάμ

Εκτέλεση:  
  •  Ανακάτεψτε καλά το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα τριμμένα τυριά (εκτός από μία κουταλιά της σούπας), τα μανιτάρια, τα ανάμικτα λαχανικά, την απαλή μουστάρδα
    , το αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα της κρέμας γάλακτος, όλα μαζί.
  •  Άλειψε το ταψί σου καλά με τη μαργαρίνη και άπλωσε μέσα ένα φύλλο κρέπας.
  • Αφού τοποθετήσετε στη μέση το μίγμα των υλικών, διπλωστε και τις 4 πλευρές σαν φάκελο, με τις διπλωμένες πλευρές προς τα κάτω. 
  • Περιχύστε με κρέμα γάλακτος, πασπαλίστε όλο το ταψί με το τυρί που φυλάξαμε, και βάλ’ το για 20 λεπτά σε φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 180°C.
Καλή όρεξη!

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ & ΚΑΡΟΤΑ





Υλικά : 
  • 2 κιλά μοσχάρι με κόκαλο
  • λάδι 
  • 3 κρεμμύδια
  • 6 πατάτες
  • 3 καρότα
  • Μανιτάρια porcini
  • μπόλικο σέλινο
  • αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση: 

Βάζουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και λίγο πριν την πρώτη βράση,καθαρίζουμε τον αφρό.
Στη συνέχεια κόβουμε τα κρεμμύδια,τα καρότα,και τα μανιτάρια σε ροδέλες ,τις πατάτες σε μεγάλους κύβους.
Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου δύο ώρες
Τρώγεται και χλιαρή και είναι εξαιρετικά ελαφριά επομένως μπορεί να φαγωθεί κ βράδυ.

Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΦΟΡΜΑΕΛΑ

Είναι ένα από τα ιδιαίτερα τυριά της Αράχωβας στο νομό Βοιωτίας.Είναι σκληρό τυρί με ζαχαρί χρώμα. Έχει κυλινδρικό σχήμα με αποτυπωμένα τα σημάδια από τα κλαδιά λιγαριάς από τα οποία είναι φτιαγμένα τα καλούπια μέσα στα οποία στεγνώνει. Τρώγεται κυρίως ψητή ή τηγανιτή. Έχει χαρακτηριστεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Το ημίσκληρο υποκίτρινο τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα, παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά από γάλα γίδινο, πρόβειο ή μείγμα αυτών. Η φορμαέλα παράγεται στην ορεινή περιοχή της Αράχοβας, τουλάχιστον επί έναν αιώνα, με παραδοσιακή τεχνολογία και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Το τυρί το εφεύραν οι κτηνοτρόφοι κάτοικοι της Αράχοβας, για να γίνει με την πάροδο του χρόνου γνωστό στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ελληνικά γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. (2/5). H φορμαέλα λεγόταν παλαιότερα τυροβόλι και ξυροτύρι.


 ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Υλικά:

200 γρ. τυρί φορμαέλα κομμένο σε ροδέλες πάχους 6 εκ. περίπου
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
2-3 κ.σ. βούτυρο

Οδηγίες:

Μουσκεύουμε ελαφρά τις ροδέλες του τυριού κάτω από τη βρύση.
Τις πανάρουμε ελαφρά στο αλεύρι και τις τινάζουμε για να φύγει η περιττή ποσότητα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις ροδέλες του τυριού, λίγες κάθε φορά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να λιώνουν.
Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις σερβίρουμε, ραντίζοντας -αν θέλουμε- με χυμό λεμονιού.

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ By Μαρίνα Παπαποστόλου





Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο !!

Για το φύλλο θα χρειαστείτε:
750g αλεύρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό
Μισό ποτήρι περίπου χλιαρό νερο ή όσο πάρει με το ματι μεχρι η ζυμη να ειναι μαλακή αφράτη αφού τη ζυμώνουμε την αφήνουμε 30´ μα κεκουραστει!
Μυστικό: για να μας ανοίγει εύκολα το φύλλο χρησιμοποιούμε στον πάγκο εργασίας μας κόλλα νησιστε ειναι corn flour και αν θελουμε να ειναι τραγανό το φύλλο μας απο κάτω αφού λα δώσουμε το ταψί πριν βάλουμε το πρωτο φύλλο το πασπαλίζουμε με αλεύρι εγώ το κανω με σιτα
Καλη επιτυχια!!!!!
Bon appétit!!!!!