ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΑΥΓΑ ΑΡΛΕΚΙΝΟΙ

Υλικά:
  • αυγά βρασμένα σφιχτά
  • πιπεριές μακρόστενες κόκινες καί πράσινες
  • μοσχοκάρφια
  • μαιντανό
  • ψωμί του τόστ
Eκτέλεση:

Βήμα 1
1) Καθαρίζετε τα αυγά απο το τσόφλι τους.
Βήμα 2
2) Κόβετε με στρογγυλό κούπ-πάτ το ψωμί του τοστ.
Βήμα 3
3) Βάζετε πάνω στα κομμάτια λίγα φυλαράκια μαιντανό.
Βήμα 4
4) Βάζουμε πάνω τα αυγά μας. Βάζουμε δυο μοσχοκάρφια για μάτια.
Βήμα 5
5) Κόβετε τις κωνικές μύτες από τις πιπερίες και τις χρησιμποιούμε για καπέλα. Με τα υπόλοιπα κομάτια από τις πιπεριές φτιάχνετε μακρόστενες λωρίδες για το στόμα και πιο μικρές για την μύτη.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ

 Τι θα λέγατε να μπούμε σε αποκριάτικο κλίμα; Ας διοργανώσουμε ένα πάρτυ μασκέ και αυτή τη φορά, αντί να μασκαρευτούμε μόνο εμείς, ας μασκαρέψουμε και... τον μπουφέ μας!

Υλικά:

2 πακέτα ψωμάκια για χάμπουργκερ
250 γραμμ. φρέσκο βούτυρο
20 φέτες γαλοπούλα βραστή/ ζαμπόν
20 φέτες τυρί με χαμηλά λιπαρά
2 μαρούλια

για το γαρνίρισμα
2 αγγούρια κομμένα σε φέτες
2 πακέτα ντοματίνια
καρότο

Εκτέλεση:
Παίρνετε το ψωμάκι για χάμπουργκερ και προσεκετικά με το ψαλίδι κουζίνας το κόβετε κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να σχηματίζει δοντάκια το κάτω μέρος όπως δείχνει και η φωτογραφία. Το ψωμάκι της βάσης το αλείφετε με το βούτυρο και από πάνω βάζετε μια φέτα ζαμπόν ή γαλοπούλα, το τυρί και το μαρούλι. Το τελευταίο στάδιο είναι το γαρνίρισμα και και η διακόσμηση
των σάντουιτς. Βάζετε δύο φετούλες αγγουράκι σαν πόδια και στερεώνετε σε δυο οδοντογλυφίδες από ένα ντοματίνι για να φτιάξετε τα μάτια.

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ!!


Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά φρούτα που μπορούμε να φάμε. Δεν είναι τυχαία η παροιμία που λέει "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα". Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως τα μήλα μας προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, από το Αλτσχάιμερ, από καρδιακά νοσήματα, βοηθούν να ελεγξουμε το βάρος μας και τη χοληστερόλη. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και καθαρίζουν και τα δόντια μας!
Άρα έχουμε κάθε λόγο να τρώμε κάθε μέρα μήλα, αφού είναι νόστιμα και μας προστατεύουν.
Τα μήλα είναι η τρίτη σημαντικότερη καλλιέργεια φρούτων στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στη Μακεδονία και ακολουθούν η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, κ.λπ. Από τις 7.500 περίπου ποικιλίες που υπάρχουν παγκοσμίως, στη χώρα μας καλλιεργούνται κυρίως μήλα της ομάδας red delicious, (κόκκινα μήλα) και ακολουθούν τα golden delicious (κίτρινα μήλα) και τα granny smith (τα πράσινα ξινά μήλα). Σε μικρότερες εκτάσεις καλλιεργούνται και τα gala, τα jonagold κ.λπ., καθώς και οι ελληνικές ποικιλίες delicious πιλαφά και φιρίκια.

Τα μήλα ωριμάζουν το Φθινόπωρο κι έτσι θα βρούμε φρέσκα από τον Σεπτέμβρη έως και τον Δεκέμβρη. Επειδή όμως στα επαγγελματικά ψυγεία μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, πρακτικά κυκλοφορούν όλο το χρόνο.
Από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο πιο δροσερό σημείο του ψυγείου μας. Θα διατηρηθούν έτσι από 2 έως 6 εβδομάδες, ανάλογα με την ποικιλία και το στάδιο ωρίμασής τους. Θα πρέπει όμως να αποθηκεύονται ξεχωριστά από τα άλλα φρούτα, επειδή λόγω του αιθυλενίου που εκλύουν, μπορεί να επιταχύνουν την ωρίμαση των άλλων φρούτων.

Τα μήλα βρίσκονται δεύτερα στη λίστα με τις 12 τροφές που επιβαρύνονται περισσότερο με φυτοφάρμακα, καθώς οι μηλιές ψεκάζονται με φυτοφάρμακα πολύ κι έτσι η προτίμηση μας θα πρέπει να στρέφεται κυρίως προς τα βιολογικά και εναλλακτικά προς τα ολοκληρωμένης διαχείρισης μήλα.
Επίσης, καλό είναι να προτιμάμε τα μήλα εγχώριας παραγωγής, επειδή τα περισσότερα από τα εισαγόμενα για να αντέξουν στους μεγάλους χρόνους μεταφοράς και συντήρησης, «κερώνονται», δηλαδή επικαλύπτονται με κηρώδεις ουσίες, οι οποίες περιέχουν και φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Παρότι λοιπόν οι περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά βρίσκονται στη φλούδα, στις περιπτώσεις αυτές, είναι καλύτερα να ξεφλουδίζονται.

Διατροφικά στοιχεία 
Μήλα με τη φλούδα τους
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ

Ενέργεια                            50 kcal / 220 kJ
Υδρογονάνθρακες              13.81 γρ
  - Σάκχαρα                       10.39 γρ
  - Φυτικές ίνες                     2.4 γρ
Λίπος                                  0.17 γρ
Πρωτεΐνες                            0.26 g
Θειαμίνη (Vit. B1)                 0.017 mg
Ριβοφλαβίνη (Vit. B2)            0.026 mg
Νιασίνη (Vit. B3)                   0.091 mg
Παντοθενικό οξύ (B5)            0.061 mg
Βιταμίνη B6                          0.041 mg
Βιταμίνη B9                          3 μg
Βιταμίνη C                            4.6 mg
Ασβέστιο                              6 mg
Σίδηρο                                 0.12 mg
Μαγνήσιο                             5 mg
Φώσφορο                           11 mg
Ποτάσσιο                           107 mg
Ψευδάργυρος                       0.04 mg


10 λόγοι για να φάτε ένα μήλο την ημέρα
  1. Eνα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
  2. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
  3. Bοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
  4. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  5. Διεγείρει την πεπτική λειτουργία και βοηθά στην πέψη.
  6. Oι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
  7. Προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει.
  8. Eχει αντικαρκινική δράση.
  9. Bοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων.
  10. Tονώνει, τόσο το μυϊκό όσο και το νευρικό σύστημα.

Συνταγές με μήλα
Τα μήλα μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Μπορούμε να τα φάμε ωμά, σκέτα, με τη συνοδεία τυριών, σε φρουτοσαλάτες, με γιαούρτι, μέλι και κανέλα, με σκέτο μέλι ή ακόμα βουτηγμένα σε κόκκινο κρασί.
Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως κύριο συστατικό σε διάφορα γλυκά όπως κέικ και πίτες. Ένα κομμάτι ζεστή μηλόπιτα με μια μπάλα κρύο παγωτό βανίλια από πάνω είναι γλυκό αξεπέραστο! Επίσης γίνονται πουρές που είναι γνωστός ως "applesauce" ή σάλτσα μήλου, να τα βράσουμε για να γίνουν κομπόστα, να κάνουμε νόστιμες μαρμελάδες ή ακόμα να τα αποξηράνουμε.
Τα μήλα ταιριάζουν ωραία και σε φαγητά, ιδίως σε πιάτα με χοιρινό ή πάπια.
Φυσικά μπορούμε να κάνουμε χυμό, ξύδι και κάποια ποτά.

Οι φλούδες, αλλά κυρίως τα κουκούτσια τους, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις μαρμελάδες. Έχουν πολλή πηκτίνη και τις βοηθάνε να δέσουν καλά.
Κανονικά τα μήλα πρέπει να τρώγονται με τη φλούδα τους, η οποία περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Όμως εάν δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας θα πρέπει οπωσδήποτε να τα ξεφλουδίζουμε, καθώς οι φλούδες κατακρατούν μεγάλο μέρος των φυτοφαρμάκων.

Tα καθαρισμένα μήλα ύστερα από λίγα λεπτά παίρνουν ένα καφετί χρώμα. Για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού.

Βιβλιογραφία: