ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Τα οφέλη της σοκολάτας!

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.Χ. περίπου, από το τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση θεϊκή και για αυτόν τον λόγο ονομάζεται και «τροφή των θεών». Οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής, ενώ όταν έφτασε στην Ευρώπη το κακάο  έγινε δημοφιλές στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους. Αυτός ο γλυκός πειρασμός, μπορεί να περιέχει θερμίδες, όμως  είναι και μια πολύ θρεπτική τροφή που παρέχει αρκετά οφέλη.

Η μαύρη σοκολάτα είναι και μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, γιατί περιέχει πολυφαινόλες, φλαβανόλες, κατεχίνες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι φλαβανόλες μπορεί να στέλνουν σήματα στις αρτηρίες να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και ως εκ τούτου μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας από καρδιακά επεισόδια. Επίσης, η σκούρα σοκολάτα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο και σελήνιο.
Ένα άλλο όφελος  είναι ό,τι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.  Σε μια μελέτη με 470 ηλικιωμένους άνδρες, βρέθηκε ό,τι το  κακάο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, κατά 50% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 15 ετών.

Οι καλές ειδήσεις ευτυχώς δεν έχουν τελειώσει ακόμα, διότι η σκούρα σοκολάτα μπορεί επίσης, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσοι καταναλώνουν κακάο έχουν βελτιωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους ανθρώπους με διανοητική ανεπάρκεια, όπως και να βελτιώσει αισθητά την απώλεια μνήμης.
Δεν χρειάζεται να σας επισημάνουμε ό,τι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, συμβάλλοντας στην αύξηση των επίπεδων των φυσικών οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν την διάθεση και χαρίζουν ευφορία. Κατ’ επέκταση η σοκολάτα έχει και μια αγχολυτική δράση. Όσο για τους διάφορους ισχυρισμούς που συνδέουν την σοκολάτα με την ακμή, και τις  ημικρανίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί.

Από τα παραπάνω προκύπτει ό,τι η σοκολάτα έχει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ό,τι θα πρέπει να πάτε όλοι έξω και να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες, διότι είναι φορτωμένη με θερμίδες και μπορεί να σας προσθέσει κιλά. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες σοκολάτες εμπορίου δεν είναι τόσο καλής ποιότητας, γι΄αυτό να επιλέγετε σοκολάτες με 70% ή υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, ώστε να πάρετε όλα τα οφέλη, έχοντας πάντα στο μυαλό σας αυτό που έλεγαν οι Αρχαίοι: «μέτρον άριστον».


Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΑΧΑΝΑΣ By Σπύρος Μαυρομάτης

Υλικά :
• 1 φλυτζάνι του τσαγιού τραχανάς σταρένιος
• 7 ποτήρια του νερού νερό
• 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας βούτυρο
• ελάχιστο αλάτι -πιπέρι
• 4 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ


Εκτέλεση: 
Βάζουμε τον τραχανά με το νερό κρύα και τα δύο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το αλατοπίπερο.
Ανάβουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά να χυλώσει ο τραχανάς μας.
Λιγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε τρίβουμε με το χέρι και πασπαλίζουμε με φέτα το κάθε πιάτο.

• ΣΗΜΕΙΩΣΗ
• Αν θέλουμε μπορούμε να μην προσθέσουμε καθόλου αλάτι και να βάλουμε κατά το μαγείρεμα 1-2 κύβους με γεύση κότας.


ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Υλικά: 
  • 3/4 φλ. κακάο (χωρίς ζάχαρη) καλής ποιότητας
  • 100 γρ κουβερτούρα
  • 100 γρ σταγόνες κουβερτούρας
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 1 γεμάτη κ.σ. κανέλα
  • 4 βανίλιες
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. τριμένο γαρύφαλο

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από τις σταγόνες της κουβερτούρας) μέσα σε ένα μπλέντερ. Την κουβερτούρα πρέπει να την έχετε κόψει κομμάτια πριν τη βάλετε μέσα για να μη χαλάσει το μπλέντερ σας.
  2. Αφήστε τα στο μπλέντερ να τριφτούνε καλά, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Βάλτε τη σκόνη και τις σταγόνες της κουβερτούρας σε ένα βάζο.
  4. Όποτε θέλετε να φτιάξετε ένα φλυτζάνι ζεστή σοκολάτα, βάλτε 2 κ.σ. από το μείγμα σε ένα φλυτζάνι γάλα και ζεστάνετέ το μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ζεσταθεί καλά η σοκολάτα σας.
  5. Το μείγμα κρατάει για 6 μήνες.


ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ

Υλικά: 
  • 200 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 4 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση: 
  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να "αφρατέψει" και μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  2. Χαμηλώνουμε την ένταση και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι, το τυρί, το ζαμπόν και το γιαούρτι. Τέλος προσθέτουμε αλατάκι, πιπεράκι.
  3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κεικ μας και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 περίπου λεπτά μέχρι να έχει ροδοκοκκινίσει καλά.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Όσα πρέπει να ξέρεις για τη διατροφή πριν και μετά τη γυμναστική...





Αποφάσισες να γυμναστείς. Έχεις όμως εφοδιαστεί κατάλληλα; Όχι, όχι δεν αναφέρομαι στα πανέμορφα αθλητικά σου παπούτσια και την super άνετη, στιλάτη φόρμα. Μιλάω για τους κανόνες της διατροφής που πρέπει να ακολουθείς, πριν και μετά την άσκηση για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.


ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙ
Το πρώτο βασικό σημείο που πρέπει να έχει κάποιος υπόψιν του είναι να προσλαμβάνει καθημερινά από τις τροφές την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός του, ούτε περισσότερη, αλλά ούτε και λιγότερη. Καμία τροφή δεν μπορεί να λειτουργήσει μαγικά και υπερφυσικά αν η συνολική ενέργεια ή πιο απλά οι συνολικές προσλαμβανόμενες θερμίδες δεν είναι οι ενδεδειγμένες.
Το δεύτερο σημείο που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας είναι τα σωστά δομημένα γεύματα μέσα στην ημέρα. Προτείνεται δηλαδή η κατανάλωση 3 κύριων γευμάτων πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2-3 μικρογεύματα (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου).


ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
1. Μην μένεις στους... απλούς υδατάνθρακες
Κράτησε στο μυαλό σου πως οι υδατάνθρακες χρειάζονται για να μπορεί το σώμα να βρει άμεσα ενέργεια, αφού είναι το είδος της τροφής που μπορεί να αξιοποιηθεί πιο άμεσα.

“Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι υδατάνθρακες των γευμάτων μας και κυρίως αυτών που προηγούνται της άσκησης προτείνεται να είναι σύνθετοι με χαμηλό έως μέσο γλυκαιμικό δείκτη
2. Μέτρησε το λίπος που τρως
Καλά ως εδώ με τους υδατάνθρακες. Ένα ημερήσιο πρόγραμμα όμως περιλαμβάνει και άλλα είδη τροφών. “Η πρόσληψη του λίπους συστήνεται να κυμαίνεται στο 20-35% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και να περιλαμβάνει την επαρκή πρόσληψη των ωφέλιμων και απαραίτητων λιπαρών οξέων και τον περιορισμό των κορεσμένων και trans που μακροχρόνια επιβαρύνουν τον οργανισμό μας

Diet Info: Μην ξεχνάμε όμως μία πρόσληψη λίπους μεγαλύτερη από το 35% ημερησίως δεν φαίνεται να έχει παραπάνω ενισχυτική δράση και λόγω της αρνητικής επίδρασης στην υγεία καλό είναι να αποφεύγεται.

3. Κράτα την πρωτεΐνη για μετά τη γυμναστική
Θα έχεις διαβάσει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πρωτεΐνης στη γυμναστική, αφού είναι η φυσική τροφή των μυών, κάτι που βοηθά στην καύση θερμίδων. Σωστά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πριν, αλλά μετά τη γυμναστική! “Ο “φυσιολογικός” ρόλος της πρωτεΐνης στην άσκηση δεν είναι η απόδοση ενέργειας, όπως συμβαίνει με τους υδατάνθρακες, συνεπώς γεύματα που προηγούνται της άσκησης συστήνεται να έχουν μια μέτρια περιεκτικότητα σε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό”.

Συνόδευσε λοιπόν το ρύζι ή τα ζυμαρικά σου με μικρή ποσότητα άπαχου κοτόπουλου ή 1 βραστό αυγό. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Αν πριν κάνεις την προπόνησή σου έπρεπε να επιλέξεις κάτι που να σου δίνει αργά και σταθερά ενέργεια, αφού τελειώσεις είναι απαραίτητο να κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Το σώμα έχει κουραστεί, οι μύες σου έχουν ανάγκη από ξεκούραση και αποκατάσταση και αυτό σημαίνει πως το φαγητό σου πρέπει να είναι super... charging.

“Σε αυτήν την φάση ο οργανισμός χρειάζεται υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Οι υδατάνθρακες συστήνονται στο 1-1,5g/kg σωματικού βάρους”
Όπως σου είπαμε και παραπάνω, ενώ πριν ο ρόλος της πρωτεΐνης δεν είναι ο πρωταγωνιστικός, εδώ τα πράγματα αλλάζουν. “Η πρωτεΐνη σε αυτήν την φάση παίζει σπουδαίο ρόλο για την αποκατάσταση της μυϊκής φθοράς που συντελέστηκε κατά την διάρκεια της άσκησης. Καλές διαιτητικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και απορροφησιμότητας και ταυτοχρόνως χαμηλού λίπους είναι άπαχα πουλερικά,αυγό,ψάρια και άπαχα γαλακτοκομικά.

Οι συνδυασμοί που θα κάνουν τη διαφορά: “Πέρα από την ποσότητα της προσλαμβανόμενης διαιτητικής πρωτεΐνης ιδιαίτερη σημασία έχει και η βιολογική της αξία, το πόσο δηλαδή εύκολα απορροφάται από τον οργανισμό μας” . Υπάρχουν λοιπόν κάποια οικονομικά και εύκολα φαγητά που συνδυάζουν άψογα τα συστατικά που χρειάζεσαι μετά τη γυμναστική.  “Τέτοιοι συνδυασμοί είναι φασόλια με ψωμί, ρυζόγαλο, φακόρυζο και όσπρια με τυρί” 

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΜΕΚ






Υλικά:

  • Παξιμάδια τύπου τσουρεκιού
  • 3 φακ.άνθος αραβοσίτου στιγμής
  • Γάλα
  • 500ml φυτική κρέμα γάλακτος
  • 4 κουτ ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι:
  •  2 κουπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • Φλούδα λεμονιού.
Εκτέλεση: 

Σε ένα ταψί στρώνουμε τις φέτες τσουρέκι τη μία δίπλα στην άλλη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το νερό, την ζάχαρη, την φλούδα λεμόνι και την βανίλια και βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 10΄μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρά. Περιχύσετε με το σιρόπι της φέτες τσουρέκι. Αφήστε λίγο μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι.
Στο μεταξύ φτιάξτε την κρέμα στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες και απλώστε την κρέμα με μια σπάτουλα σιλικόνης πάνω από το σιροπιαστό τσουρέκι. Βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει.
Σε ένα μεταλλικό μπολ ρίξτε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και χτυπήστε με μίξερ χειρός για 3΄μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σταντιγί. Βγάλτε το πυρέξ από το ψυγείο και απλώστε την σαντιγί. Πασπαλίστε με αμύγδαλο καβουρδισμένο ή αμύγδαλο φιλέ. Βάλτε το πυρέξ στο ψυγείο για 30΄και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!!

ΣΠΑΝΑΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Μια συνταγή λίγο περίεργη...αλλά εξαιρετικά νόστιμη!! Πρέπει να τους δοκιμάσετε!!

Υλικά: 
  • 1/2 κιλο σπανάκι στραγγισμένο
  • 5 - 6 κρεμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο
  • ένα αβγό
  • φρυγγανιά τριμμένη ή αλεύρι
  • 1/4 τυρί φέτα τριμένη  και περισσότερο αν σας αρέσει
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
  •  Σε μια λεκάνη βάζετε ολα τα υλικά μαζί, ζυμώνετε καλά
  •  Αλευρώνετε τα χέρια σας και πλάθετε κεφτεδες όχι πολύ μικρούς και τους πατάτε λίγο να πλατύνουν.
  • Τους αλευρώνετε.
  • Τήγανιζετε σε μέτρια φωτιά.
Καλή επιτυχία!