ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΣΑΡΑΓΛΙ

Υλικά: 
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1/2 κούπα βούτυρο
  • 1/2 κούπα μαργαρίνη
  • 600γρ καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλλο

Για το σιρόπι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
Eκτέλεση: 

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και την μαργαρίνη μαζί.
  3. Στρώνουμε τα φύλλα 3-3 μαζί βουτυρώνοντας τα καλά ενδιάμεσα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αρκετό από το μείγμα των καρυδιών. Τυλίγουμε σε ρολά χωρίς να τα σφίξουμε πολύ. Κόβουμε τα ρολά με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια  και τα βάζουμε στο ταψί με τις κομμένες άκρες προς τα κάτω σε βουτυρωμένο ταψί το ένα κολλητά στο άλλο.
  4. Ψήνονται στους 200°C 30'περίπου (μέχρι να ροδίσουν καλά).
  5. Βράζουμε το σιρόπι 5'-8' να δέσει και περιχύνουμε τα σαραγλί αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο.
  6. Τα αφήνουμε να σταθούν μέχρι να πιουν όλο το σιρόπι και να κρυώσει τελείως.
Καλή επιτυχία!

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι
  • 1 κεσεδάκι (ίδιο με του γιαουρτιού) καλαμποκέλαιο ή σπορέλαιο
  • 1 Φαρίνα
  • 1 κουταλιά σούπας γεμάτη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • προαιρετικά πιπέρι ή δυόσμο ξερό

Για το άλειμμα:
  • 1 αυγό χτυπημένο
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη ζύμη μας βάζοντας και ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Δεν έχει σημασία η σειρά απλά το αλεύρι το ρίχνουμε στο τέλος και λίγο λίγο μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και να είναι σχετικά μαλακή.
  2. Μόλις λοιπόν η ζύμη μας είναι έτοιμη (δε θα σας πάρει καθόλου χρόνο γίνεται αμέσως!) την αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένη για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας τη φέτα και ανακατεύοντάς την με τα αυγά.
  3. Έτσι λοιπόν στη συνέχεια παίρνουμε από τη ζύμη και πλάθουμε μπαλάκια στο μεγέθος περίπου ενός μέτριου καρυδιού (το μέγεθος το αποφασίζετε εσείς) και τα πατάμε με την παλάμη μας πάνω στον πάγκο για να ανοίξουν έχοντας λίγο πάχος, μην τα ανοίξετε σε λεπτό φύλλο. Τοποθετούμε στο καθένα ένα κουτ. γλυκού γέμιση και κλείνουμε σα μισοφέγγαρο πατώντας καλά με τα δάχτυλα γύρω γύρω.
  4. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
  5. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω κάτω αντιστάσεις για 30 περίπου λεπτά μέχρι να χρυσίσουν καλά.
Καλή επιτυχία!

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

Γιατί φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα-Τι λέει η παράδοση
Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ' τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ' την».
Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.
Και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης. Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός. Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμένα ζώα. Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ό,τι σημαντικό αναζητάτε φτιάξτε μια φανουρόπιτα, ευλογήστε την στην εκκλησία και αναμείνατε για τα αποτελέσματα!


Υλικά
1 κούπα σπορέλαιο
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα






Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Σε αυτότο στάδιο χρησιμοποιούμε μίξερ)
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).
Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα. Δεν χρειάζεται να ξαναχρησιμοποιήσυμε το μίξερ.
Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί ( 28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.
Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

 

Υλικά: 

Για 40 μπισκότα:
  • 1 πορτοκάλι
  • 100γρ Βιτάμ
  • 250γρ καστανή ζάχαρη
  • 250ml μέλι
  • 2 αυγά
  • 750γρ αλεύρι + επιπλέον για το ταψί
  • 45γρ μπέικιν πάουντερ
  • 20γρ ανάμικτα μπαχαρικά (2 μεγάλες κουταλιές της σούπας)
  • 10γρ τζίντζερ σε σκόνη (1 μικρη κουταλιά της σούπας)
Για το στόλισμα:
  • χρωματιστό γλάσο
  • κουφετάκια
Εκτέλεση: 
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C
  • Πλένετε το πορτοκάλι με ζεστό νερό. Τρίβετε τη φλούδα του στον τρίφτη πάνω από μια κατσαρόλα. (το υπόλοιπο του πορτοκαλιού δεν θα μας χρειαστεί, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για κάτι άλλο).
  • Προσθέστε το Βιτάμ, την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι στο ξύσμα πορτοκαλιού και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι το Βιτάμ και η ζάχαρη να λιώσουν. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και προσθέστε τα στο μείγμα.
  • Ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Κοσκινίστε τα ανάμικτα μπαχαρικά, το τζίντζερ, μια πρέζα αλάτι, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μίγμα των αυγών-βουτύρου και ανακατέψτε τα όλα μαζί μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε τη ζύμη για λίγα λεπτά με το χέρι μέχρι να σταματήσει να κολλάει. Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τυλίγετε σε μια πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες (όσο περοσσότερο, τόσο το καλύτερο).
  • Πασπαλίζετε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, μέχρι να έχει περίπου ½ εκ. πάχος.
  • Κόβετε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αστέρια, καρδιές και ανθρωπάκια και τα τοποθετείτε σε ταψιά με λαδόκολλα. Διπλώνετε τα υπολείμματα ζύμης και τα ανοίγετε και πάλι, ώστε να κόψετε και νέα μπισκότα.
  • Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν για 5 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
  • Διακοσμήστε τα cookies χρησιμοποιώντας χρωματιστό γλάσο και κουφετάκια και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Στέβια: γλυκιά απόλαυση χωρίς θερμίδες

H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός πολυετής θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni».
Οι γλυκιές ιδιότητες των φύλλων της στέβιας ήταν γνωστές για περισσότερα από 1500 χρόνια στους αυτόχθονες της φυλής Γκουαράνι της Παραγουάης, ως γλυκαντικό για τοπικά αφεψήματα, φάρμακα και ως «γλυκιά απόλαυση». Το φυτό στέβια ανακαλύφθηκε από τον φυσιοδίφη Δρ Moises Santiago Bertoni το 1887. Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 150 γνωστά είδη στέβιας, αλλά το είδος stevia rebaudiana είναι το μόνο με σημαντικές γλυκαντικές ιδιότητες.
Οι δραστικές ενώσεις της στέβιας είναι οι γλυκοζίτες στεβιόλης (κυρίως στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη). Τα φύλλα της στέβιας rebaudiana περιέχουν περίπου 4-15% στεβιοσίδη, μία λευκή μικροκρυσταλλική ουσία  (ένωση) όπως και η κοινή ζάχαρη, φυσικό φυτικό γλυκαντικό αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 150-300 φορές ποιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις γλυκαντικές ουσίες.
Ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β (κυρίως νιασίνη), πτητικά έλαια και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η χλωροφύλλη και οι φυτικές στερόλες. Ωστόσο, στις ποσότητες που καταναλώνονται συνήθως, τα θρεπτικά οφέλη είναι αμελητέα.
Η στέβια έχει διάφορες ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική, ηπατοπροστατευτική, υπογλυκαιμική, αντικαρκινική, αντιμικροβιακή, αντι-HIV, αντιυπερτασική, αντιιική δράση, κ.λπ.
Άλλες παραδοσιακές εφαρμογές της στέβιας και στεβιοσίδης (κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ανατολή) περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση και την αντιμετώπιση της κόπωσης, διευκολύνει την πέψη και γαστρεντερικές λειτουργίες, ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δυναμώνει το ήπαρ, το πάγκρεας και τη σπλήνα, βοηθάει το σώμα να διατηρήσει μια αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας, εξωτερική εφαρμογή για κηλίδες στο δέρμα.
Μερικοί χρήστες της στέβιας αναφέρουν μια μειωμένη επιθυμία για γλυκά, λιπαρά τρόφιμα, κάπνισμα και αλκοολούχα ποτά.
Έχει αποδειχθεί σε έρευνες, ότι η στέβια και η στεβιοσίδη αναστέλλουν την ανάπτυξη και αναπαραγωγή κάποιων βακτηρίων υπεύθυνων για την τερηδόνα, την πλάκα, την ουλίτιδα και προστατεύει από την Candida (άφθα).
Η στέβια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, σε παχύσαρκα άτομα και σε παιδιά. Γιατί ενώ η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης.
Καλλιέργεια στέβιας
Η στέβια καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου και κυρίως στην Κίνα. Επίσης καλλιεργείται στην Παραγουάη, την Βραζιλία, την Ιαπωνία, το Οντάριο και το Μεξικό. Πειραματικές καλλιέργειες στέβιας υπάρχουν και στη χώρα μας, σε αγροκτήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Απαιτεί μικρές ποσότητες νερού (30-40 % λιγότερο νερό συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες), χαμηλή λίπανση, ενώ η συγκομιδή της είναι πολύ εύκολη.
Ασφάλεια στέβιας
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα και η Ιαπωνία η μεγαλύτερη καταναλωτής χώρα. Η Ιαπωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που από τις αρχές του 1970 αξιολόγησε την ασφάλεια της στέβια και των γλυκαντικών της και που ενέκρινε τη χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα όπως σε αναψυκτικά. Ακολουθούν η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Βραζιλία. Από τότε ένας σημαντικός αριθμός μελετών διερεύνησε την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και οι αρμόδιοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο έχουν εγκρίνει τη χρήση τους:
  • Το 2008, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration – FDA) αναγνώρισε τη στέβια ως «Γενικά Αναγνωρισμένη ως Ασφαλής», διεθνώς GRAS.
  • Το 2008, η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή) έκρινε ότι τα εκχυλίσματα της στέβια είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
  • Το 2008, η Ρωσική Ομοσπονδία επέτρεψε τη στεβιοσίδη ως πρόσθετο τροφίμων στην ελάχιστη δόση που απαιτείται.
  • Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και σε συμφωνία με την JEFCA τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση, δηλώνοντας ότι «δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή».
  • Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα.
Σήμερα εκτιμάται ότι χρήση στέβιας κάθε μέρα σε διάφορες χώρες κάνουν πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Stevia
Κατανάλωση-Χρήση στέβιας
Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τότε η στέβια αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση, εφόσον κάνετε μετρημένη κατανάλωσή της κι όχι κατάχρηση. Επιπλέον η χρήση της είναι προτιμότερη και ασφαλέστερη σε σχέση με τις χημικά-τεχνητά γλυκαντικά που κυκλοφορούν στην αγορά όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη.
Για χρήση ως γλυκαντικό, η στέβια διατίθεται στην αγορά συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία από τα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Ανάλογα με την προέλευση, τη μορφή, την ποιότητα, την καθαρότητα και την τυποποίηση των γλυκαντικών της συστατικών, κάθε εμπορικό προϊόν στέβιας μπορεί να έχει διαφορετικό συνιστώμενο τρόπο κατανάλωσης, διαφορετική συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες και να προσδίδει διαφορετικού βαθμού γλυκύτητα συγκριτικά με τη ζάχαρη. Οπότε λαμβάνετε πάντα υπόψη σας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό σε καφέ, τσάι, αφεψήματα και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, κρύο ή ζεστό, αλλά και για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη φρούτα, χυμούς, ποτά (π.χ. λικέρ), γλυκά (π.χ. μαρμελάδων, κέικ), φαγητών ή σαλτσών, συνήθως αφού τη διαλύσετε πρώτα σε λίγο νερό, ώστε να ελέγξετε εκ των προτέρων την έντονη γλυκύτητά της. Μάλιστα, δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τη γλυκιά της γεύση ακόμα κι όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες (100-120° C).
Η αναλογία είναι περίπου 1 κουταλάκι γλυκού (0,5 γρ.) στέβια λευκή προς 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρης (5 γρ.). Επίσης, 1 φλιτζάνι ζάχαρης (200 γρ.) αναλογεί με 13 κουταλιές σούπας στέβια λευκή (20γρ.).

ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΤΕ ΤΟ ΡΟΔΙ!

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, το ρόδι αν και έχει απίθανη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, αγνοείται επιμελώς από τους περισσότερους, που είτε δυσκολεύονται να το καθαρίσουν είτε δεν ξέρουν πώς να το απολαύσουν. Επειδή όμως προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καλή υγεία του οργανισμού και θεωρειται ένα από τα πλέον ενεργειακά φρούτα, δείτε τους λόγους που πρέπει τάχιστα να ξεκινήσετε να καταναλώνετε ρόδια, όπως αναφέρονται στην «Huffington Post»- αν δεν το κάνετε ήδη!
1. Επιβραδύνει τη γήρανση
Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα.
2. Προστατεύει τα νεφρά
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες .
3. Αναζωογονεί το ήπαρ
Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.
4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C που περιέχει αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
perierga.gr - Ρόδι, το θεραπευτικόν!
5. Έχει αντιαλλεργική δράση
Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες .
6. Αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις
Νέα έρευνα που δημοσιεύεται καταδεικνύει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει τη χοληστερόλη και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το αγγειακό σύστημα .
7. Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
Ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμά του θωρακίζει τους άντρες έναντι του καρκίνου του προστάτη.
8. Δρα κατά του καρκίνου μαστού
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του κατά του καρκίνου του μαστού και στα δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η κατανάλωσή τους είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη του εν λόγω καρκίνου.
perierga.gr - Ρόδι, το θεραπευτικόν!
9. Δρα προστατευτικά στον καρκίνο του δέρματος
Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση των δύο βασικών τύπων καρκίνου του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό δερματολογίας.
10. Προστατεύει το DNA
Τα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά του ροδιού φαίνεται να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος και να το προστατεύουν.
11. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
Πρώιμη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.
12. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο
Έρευνες απέδειξαν ότι το ρόδι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο.
perierga.gr - Ρόδι, το θεραπευτικόν!
13. Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Αυτό το φρούτο μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.
14. Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα
Τα ρόδια έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την οστεοαρθρίτιδα, καθώς περιέχουν ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες που αποτελούν τα φυτοθρεπτικά συστατικά της επούλωσης των οστών.