ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΡΟΔΙ by Ελένη Μαυρομάτη







Ροδι......εκτος απο φρουτο, εκτος απο χυμο δοκιμαστε το κι στο φαγητο για αυριο κυριακη. Ενα φαγητο που θα αρεσει σε μικρους κι μεγαλους: 


Υλικα:

  • 1,5 κιλο περιπου σπαλα χωρις κοκαλο κομμενη σε κομματια
  • 4 με 5 ροδια το χυμο τους
  • 2 μετρια κρεμμυδια ψιλοκομμενα
  • Αλατι
  • Πιπερι
  • Παπρικα γλυκια
  • Λαδι
 
Εκτελεση:
Αλατοπιπερωνουμε το κρεας κι τσιγαριζουμε στην κατσαρολα μεχρι να ροδησει κι απο τις 2 πλευρες. Οταν ροδισει το τοποθετουμε σε πιατελα. Στον ηδη υπαρχον λαδι τσιγαριζουμε το κρεμμυδι κι προσθετουμε το ηδη τσιγαρισμενο κρεας. Πασπαλιζουμε με παπρικα. Σβυνουμε με το χυμο απο ροδι προσθετουμε 1 με 2 ποτηρια νερο. Αφηνουμε να βρασει σε χαμηλη φωτια. Συνοδευεται με ρυζι πιλαφι η' με πατατες τηγανητες. Ακομα κι με πουρε. Απολαυστε το. Καλη σας ορεξη!!!!!!

ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ....ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ! (ή αλλιώς όταν η Nίκη συναντά την Sandra)



ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΣΑΒΑΓΙΑΡ & ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Παρέα με τον Συρανό ντε Μπερζεράκ

«Πάνω στα κατσαρολικά γλιστράει μια ηλιαχτίδα»
«Πρέπει καθένας από σας να μάθει να διαλέγει ψήνει ανάκατα…όπως και ο ποιητής τους στίχους τους μεγάλους μαζί με τους μικρότερους εταίριαζε συχνά κι όλους μαζί τους έψηνε σε χαμηλή φωτιά!»

Από τον έρωτα αρχίζουν τα πάντα και στον έρωτα τελειώνουν.Κι ο Συρανό δε μιλάει με γεμάτο στόμα!Μετατρέπει γεύσεις,μυρωδιές και συναισθήματα σε…λέξεις!
Ο Συρανό γεύεται,ερωτεύεται,μάχεται καλυμένος μέσα σε μια απολαυστική κουβερτούρα σοκολάτας,πασπαλισμένος αμύγδαλα και ζάχαρη!
Τολμηρός,απολαυστικός,καυστικός αλλά κυρίως γνώστης της μεγάλης του μύτης,ορμάει στον έρωτα,φορώντας το πρόσωπο ενός άλλου,δειλού εκφραστικά,παρόλη την ομορφιά του,του Κριστιάν.

«Σε μια ψηλή βελανιδιά ποτέ μη σκαρφαλώσω σαν το παράσιτο κισσό,μόνο να κατορθώσω να στέκομαι ολομόναχος – κ ας με ζώνει ο φθόνος – κι ας μην ανέβω στα ψηλά,αλλά ν΄ανέβω μόνος!»
Δεν σκύβει το κεφάλι ποτέ ο Συρανό!
Δεν είναι γαλίφης,αλλά γευσιγνώστης της ζωής,της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας.
Μέχρι την τελευταία του στιγμή πιστός στις αξίες του και στην αγάπη!
Σαν μια λαχταριστή τούρτα που θες να την γευτείς ως την τελευταία κουταλιά είναι ο Συρανό ντε Μπερζεράκ!

Κι  αν θέλετε κι εσείς να νιώσετε λίγη έστω από την ποιητική εκφραστικότητα του Συρανό,βάλτε την ποδιά σας και ορμήστε περιπετειωδώς στην κουζίνα!!
Θα χρειαστείτε:
Κουβερτούρα τριμμένη,400γρ Σαβαγιάρ μπισκότα,200γρ καβουρδισμένα αμύγδαλα,1 ερμόλ,1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα,1 φλυτζ  ζάχαρη άχνη,1φλυτζ του καφέ κονιάκ,3/4 ποτήρια του νερού γάλα,3/4 ποτήρια του νερού νερό,7κ.σ. κακάο και πολλή αγάπη!!
Εκτέλεση:
Βάζετε στο μπωλ…………..
………………………………………………………………….το χτυπάτε………
……βάζετε ¾………………………………………………………………………….βουτάτε……
…………………….ρίχνετε………………………πασπαλίζετε.

Και καλή επιτυχία!

Κι όπως λέει μέσα στο έργο το θεατρικό στη σκηνή στο ζαχαροπλαστείο:
«Νόστιμα και λαχταριστά τουρτάκια μυγδαλάτα»!
Και μην αφήσετε κανέναν να σας πειράξει για το τόλμημα σας!
«Συντροφιά σας στη ζωή,παρέα στα όνειρα σας»!
Και οι μύτες όλων γύρω σας θα θελήσουν να ….επιτεθούν!!
Καλή Απόλαυση.
(οι στίχοι από το θεατρικό έργο του Εντμόν Ροστάν : Συρανό ντε Μπερζεράκ είναι σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου)

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG KAI ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΤΕ!
ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ FACEBOOK.

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ by Ελένη Μαυρομάτη

Υλικά: 

  • Βιτάμ 1
  • Αυγά 5
  • Βανίλια 1
  • Ζάχαρη 2 φλυτζάνια τσαγιού
  • Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
  • Κακάο 3/4 φλυτζάνι τσαγιού
  • Κονιάκ 1/2 φλυτζάνι καφέ
  • Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 1 κουταλιά της σούπας
  • Νερό ζεστό 1 φλυτζάνι τσαγιού

Εκτέλεση: 

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού στην άκρη. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μετρίου μεγέθους και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ακριβώς για 18 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί το θέλουμε μαλακό). Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε με το μείγμα που είχαμε κρατήσει στο φλυτζάνι. Σερβίρεται ζεστή.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΛΑΖΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ






Είναι μια συνταγή της πεθεράς μου...Έυκολη και γρήγορη! Εγώ δεν την είχα ξανασυναντήσει,ωστόσο στην Πελοπόννησο φαίνεται οτι την τιμούν ιδιαίτερα.Όσοι δεν την ξέρουν αξίζει να την κάνουν....και όσοι την γνωρίζουν καιρός να την ξαναθυμηθούν!

Υλικά: 

  • 1/2 kg Λαζάνια ή Ταλιατέλες ή οποιοδήποτε ζυμαρικό
  • Μυζήθρα ξερή τριμμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση: 

  1. Βράζουμε τα λαζάνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  2. Σουρώνουμε
  3. Σε ένα pyrex ή σε πιατέλα πασπαλίζουμε τον πάτο με μυζήθρα,βάζουμε απο πάνω τα μισα λαζάνια και ξανά μυζήθρα.Βάζουμε και τα υπόλοιπα λαζάνια κ τέλος ρίχνουμε όλη την υπόλοιπη μυζήθρα.
  4. Σε ένα μπρίκι βάζουμε 1/3 περίπου ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει!Τι σημαίνει αυτό?Θα το αφήσουμε εώς ότου αρχίζει να καπνίζει,
  5. έτσι ώστε όταν θα ρίζουμε το λάδι πάνω στα λαζάνια μας,θα τσιτσιρίζει!!
Καλή επιτυχία!!

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος κολατσιό;








Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα.

Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες έχουν σαν αποτέλεσμα αρκετές φορές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (όπως πχ αβιταμινώσεις) οι οποίες εμφανίζονται ως μια γενική αδυναμία, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στο σχολείο και στις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα λιγότερη αντοχή και διάθεση.

Σε σπάνιες μάλιστα περιπτώσεις μια ελλιπής διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης του παιδιού.
Ποιο είναι το υγιεινό κολατσιό;
Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.
Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό
Για καλύτερη συγκέντρωση
Για καλύτερη διάθεση
Για περισσότερη ενέργεια
Για μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)
Τι να επιλέγουμε;
Το κολατσιό που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό:
Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
Σταφιδόψωμο
Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
Μπάρες δημητριακών
Μπισκότα τύπου digestive
Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
Σπιτικό κέικ
Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή / και ασβέστιο
Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
Ξηροί καρποί
Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού
Ζελέ με φρέσκα φρούτα
Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
Ψωμί με ταχίνι και μέλι
Συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές κολατσιού
Αντίθετα από τις παραπάνω προτεινόμενες επιλογές κολατσιού, υπάρχουν και εκείνες που συνιστάται να αποφεύγονται για τακτική κατανάλωση. Τέτοιες αποτελούν όσες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της ολικής και της ‘κακής’ χοληστερόλης και trans λιπαρά, μια άλλη κατηγορία λιπαρών ακόμη πιο επιβλαβή (τα οποία παράλληλα με τις δράσεις των κορεσμένων, μειώνουν και τα επίπεδα της ‘καλής’ χοληστερόλης.
Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι και η περιεκτικότητα της ζάχαρης στο σνάκ του κολατσιού. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που προκαλεί τερηδόνα και φθορές στην υγεία των δοντιών. Παράλληλα, είναι από εκείνα τα διατροφικά συστατικά που λέμε ότι έχουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν δεν περιλαμβάνουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό (πρωτείνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία).
Για το λόγο αυτό παραδείγματα λανθασμένων επιλογών για το σνακ του κολατσιού είναι τα παρακάτω, τα οποία καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται συχνά, αλλά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα:


Έτοιμες τυρόπιτες, σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες
Σοκαλατένια σνακς
Κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας
Γαριδάκια
Πατατάκια
Σάντουιτς με παχιά αλλαντικά
Μπισκότα γεμιστά
Αναψυκτικά
Ντόνατς
Λουκουμάδες
Γκοφρέτες

Φθινόπωρο,ώρα για Κάστανα: Μάθετε όλα τα διατροφικά οφέλη τους!




Ο καιρός κρυώνει, τα τζάκια ανάβουν, τα κάστανα μπαίνουν στη φωτιά και εμείς αναρωτιόμαστε, πόσα πρέπει να φάμε και πότε; 4-5 κάστανα αποτελούν μια πολύ καλή λύση για ενδιάμεσο δεκατιανό ή το απογευματινό γεύμα. Η διατροφική τους σύσταση είναι τέτοια ώστε να προκαλούν κορεσμό και να παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα.

Τα κάστανα ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των καρπών, αλλά διαφοροποιούνται πολύ από τους υπόλοιπους «συγγενείς» καρπούς ως προς τη σύστασή τους. Η βασική διαφοροποίηση του κάστανου από καρπούς όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε λίπος. Τα κάστανα περιέχουν λίπος σε ποσοστό 2% ενώ τα φιστίκια σε ποσοστό 67%, τα αμύγδαλα σε ποσοστό 85% και τα καρύδια σε ποσοστό 91%. Αυτομάτως αυτή η διαφορά οδηγεί με τη σειρά της σε μεγάλη... διαφορά στις θερμίδες.


Τα κάστανα «δίνουν» περίπου 213 θερμίδες ανά 100 γρ., έναντι 580, 597 και 654 θερμίδες που δίνουν τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια αντίστοιχα.
Γιατί να καταναλώνω κάστανα;
• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης. Επιπλέον, αποτελούν μία τροφή «φιλική» προς τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από της βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών που διεισδύουν στον οργανισμό μέσω της διατροφής, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του καπνίσματος και της ακτινοβολίας.
• Προτείνονται προς κατανάλωση σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους αφού δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι φτωχά σε νάτριο και πλούσια σε φυτικές.

Πηγή: http://www.queen.gr/well-being/DIATROFH-DIAITES/item/102586-fthinoporo-ora-gia-kastana-mathete-ola-ta-diatrofika-ofeli-toys#ixzz3Ilv3y6cK
Ο καιρός κρυώνει, τα τζάκια ανάβουν, τα κάστανα μπαίνουν στη φωτιά και εμείς αναρωτιόμαστε, πόσα πρέπει να φάμε και πότε; 4-5 κάστανα αποτελούν μια πολύ καλή λύση για ενδιάμεσο δεκατιανό ή το απογευματινό γεύμα. Η διατροφική τους σύσταση είναι τέτοια ώστε να προκαλούν κορεσμό και να παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα.
Τα κάστανα ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των καρπών, αλλά διαφοροποιούνται πολύ από τους υπόλοιπους «συγγενείς» καρπούς ως προς τη σύστασή τους. Η βασική διαφοροποίηση του κάστανου από καρπούς όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε λίπος. Τα κάστανα περιέχουν λίπος σε ποσοστό 2% ενώ τα φιστίκια σε ποσοστό 67%, τα αμύγδαλα σε ποσοστό 85% και τα καρύδια σε ποσοστό 91%. Αυτομάτως αυτή η διαφορά οδηγεί με τη σειρά της σε μεγάλη... διαφορά στις θερμίδες.
Τα κάστανα «δίνουν» περίπου 213 θερμίδες ανά 100 γρ., έναντι 580, 597 και 654 θερμίδες που δίνουν τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια αντίστοιχα.
Γιατί να καταναλώνω κάστανα;
• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης. Επιπλέον, αποτελούν μία τροφή «φιλική» προς τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από της βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών που διεισδύουν στον οργανισμό μέσω της διατροφής, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του καπνίσματος και της ακτινοβολίας.• Προτείνονται προς κατανάλωση σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους αφού δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι φτωχά σε νάτριο και πλούσια σε φυτικές.
- See more at: http://ingossip.gr/?q=post%2F%CF%86%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%81o-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82#sthash.tWSSfhS0.dpufΟ καιρός κρυώνει, τα τζάκια ανάβουν, τα κάστανα μπαίνουν στη φωτιά και εμείς αναρωτιόμαστε, πόσα πρέπει να φάμε και πότε; 4-5 κάστανα αποτελούν μια πολύ καλή λύση για ενδιάμεσο δεκατιανό ή το απογευματινό γεύμα. Η διατροφική τους σύσταση είναι τέτοια ώστε να προκαλούν κορεσμό και να παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα.

Τα κάστανα ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των καρπών, αλλά διαφοροποιούνται πολύ από τους υπόλοιπους «συγγενείς» καρπούς ως προς τη σύστασή τους. Η βασική διαφοροποίηση του κάστανου από καρπούς όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε λίπος. Τα κάστανα περιέχουν λίπος σε ποσοστό 2% ενώ τα φιστίκια σε ποσοστό 67%, τα αμύγδαλα σε ποσοστό 85% και τα καρύδια σε ποσοστό 91%. Αυτομάτως αυτή η διαφορά οδηγεί με τη σειρά της σε μεγάλη... διαφορά στις θερμίδες.


Τα κάστανα «δίνουν» περίπου 213 θερμίδες ανά 100 γρ., έναντι 580, 597 και 654 θερμίδες που δίνουν τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια αντίστοιχα.
Γιατί να καταναλώνω κάστανα;
• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης. Επιπλέον, αποτελούν μία τροφή «φιλική» προς τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από της βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών που διεισδύουν στον οργανισμό μέσω της διατροφής, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του καπνίσματος και της ακτινοβολίας.
• Προτείνονται προς κατανάλωση σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους αφού δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι φτωχά σε νάτριο και πλούσια σε φυτικές.

Πηγή: http://www.queen.gr/well-being/DIATROFH-DIAITES/item/102586-fthinoporo-ora-gia-kastana-mathete-ola-ta-diatrofika-ofeli-toys#ixzz3Ilv3y6cK
Ο καιρός κρυώνει, τα τζάκια ανάβουν, τα κάστανα μπαίνουν στη φωτιά και εμείς αναρωτιόμαστε, πόσα πρέπει να φάμε και πότε; 4-5 κάστανα αποτελούν μια πολύ καλή λύση για ενδιάμεσο δεκατιανό ή το απογευματινό γεύμα. Η διατροφική τους σύσταση είναι τέτοια ώστε να προκαλούν κορεσμό και να παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια μέχρι το επόμενο γεύμα.
Τα κάστανα ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των καρπών, αλλά διαφοροποιούνται πολύ από τους υπόλοιπους «συγγενείς» καρπούς ως προς τη σύστασή τους. Η βασική διαφοροποίηση του κάστανου από καρπούς όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε λίπος. Τα κάστανα περιέχουν λίπος σε ποσοστό 2% ενώ τα φιστίκια σε ποσοστό 67%, τα αμύγδαλα σε ποσοστό 85% και τα καρύδια σε ποσοστό 91%. Αυτομάτως αυτή η διαφορά οδηγεί με τη σειρά της σε μεγάλη... διαφορά στις θερμίδες.
Τα κάστανα «δίνουν» περίπου 213 θερμίδες ανά 100 γρ., έναντι 580, 597 και 654 θερμίδες που δίνουν τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια αντίστοιχα.
Γιατί να καταναλώνω κάστανα;
• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης. Επιπλέον, αποτελούν μία τροφή «φιλική» προς τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.• Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από της βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών που διεισδύουν στον οργανισμό μέσω της διατροφής, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του καπνίσματος και της ακτινοβολίας.• Προτείνονται προς κατανάλωση σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους αφού δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι φτωχά σε νάτριο και πλούσια σε φυτικές.
- See more at: http://ingossip.gr/?q=post%2F%CF%86%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%81o-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82#sthash.tWSSfhS0.dpuf

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Υλικά:

  • 1 μπούτι κοτόπουλο ή στήθος κοτόπουλο(εγώ το προτιμώ)
  • καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • Σέλινο
  • 1-2 πατάτες
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 χούφτα ρυζάκι ή πεπονάκι (προαιρετικά)
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
 
  1. Βράζω το κοτόπουλο στο νερό. Το ξεψαχνίζω και το ψιλοκόβω.
  2. Στο ζωμό βράζω για 15-20 λεπτά τα λαχανικά αφού τα κόψω σε κυβάκια.
  3. και τέλος όποιος θέλει προσθέτει το ρυζάκι με το χυμό λεμονιού.
  4. Αφήνουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα να χυλώσει η σουπίτσα μας.