ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΦΟΡΜΑΕΛΑ

Είναι ένα από τα ιδιαίτερα τυριά της Αράχωβας στο νομό Βοιωτίας.Είναι σκληρό τυρί με ζαχαρί χρώμα. Έχει κυλινδρικό σχήμα με αποτυπωμένα τα σημάδια από τα κλαδιά λιγαριάς από τα οποία είναι φτιαγμένα τα καλούπια μέσα στα οποία στεγνώνει. Τρώγεται κυρίως ψητή ή τηγανιτή. Έχει χαρακτηριστεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Το ημίσκληρο υποκίτρινο τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα, παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά από γάλα γίδινο, πρόβειο ή μείγμα αυτών. Η φορμαέλα παράγεται στην ορεινή περιοχή της Αράχοβας, τουλάχιστον επί έναν αιώνα, με παραδοσιακή τεχνολογία και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Το τυρί το εφεύραν οι κτηνοτρόφοι κάτοικοι της Αράχοβας, για να γίνει με την πάροδο του χρόνου γνωστό στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ελληνικά γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. (2/5). H φορμαέλα λεγόταν παλαιότερα τυροβόλι και ξυροτύρι.


 ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Υλικά:

200 γρ. τυρί φορμαέλα κομμένο σε ροδέλες πάχους 6 εκ. περίπου
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
2-3 κ.σ. βούτυρο

Οδηγίες:

Μουσκεύουμε ελαφρά τις ροδέλες του τυριού κάτω από τη βρύση.
Τις πανάρουμε ελαφρά στο αλεύρι και τις τινάζουμε για να φύγει η περιττή ποσότητα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις ροδέλες του τυριού, λίγες κάθε φορά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να λιώνουν.
Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις σερβίρουμε, ραντίζοντας -αν θέλουμε- με χυμό λεμονιού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου