ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Πικάντικες πατάτες γιαχνί στο φούρνο

Υλικά:

  • 6 μεγάλες πατάτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γλ. μπούκοβο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους σε μέγεθος μπουκιάς. Τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε πολύ καλά. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις για 30΄, να ροδίσουν. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄-4΄, να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την πάπρικα, το θυμάρι και το μπούκοβο. Τέλος ρίχνουμε το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10΄, να πυκνώσει ελαφρά. Περιχύνουμε τις πατάτες με τη σάλτσα, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 20΄-25΄ μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
 

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

Υλικά:
  • 1 γάλα ζαχαρούχο
  • 3 βανίλιες
  • 3 φλυτζ καρύδα
  • 250 γρ - 300 γρ ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

  •  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρύδα με το ζαχαρούχο γάλα πάρα πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα. 
  • Πλάθουμε τα τρουφάκια μας ένα ένα.
  • Τοποθετούμε τα τρουφάκια στο πιάτο με την καρύδα και τα κυλάμε προσέχοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με καρύδα. 
  • Βάζουμε τα τρουφάκια μας σε ειδικά χαρτάκια και κατόπιν, στο ψυγείο να παγώσουν για 3 ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρουμε. 

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά:
  • 4 1/2 φλυτζ αλέυρι κίτρινο ψιλό
  • 4 1/2 φλυτζ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 φλυτζ λάδι
  • 1 φλυτζ ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζ του καφέ κονιάκ
  • 1 κ.σ. κανέλλα - γαρύφαλλο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι + το ξύσμα 
Για το σιρόπι:
  • 1 φλυτζ μέλι
  • 3 φλυτζ νερό
  • 3 φλυτζ ζάχαρη
Για το γαρνίρισμα:
  • 500γρ καρύδια
  • Σοκολάτα κουβερτούρα 

Εκτέλεση:
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα.
  • Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω περίπου 30 λεπτά
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο σιρόπι περίπου για 5 λεπτά (μέτριο σιρόπιασμα) ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε.
  • Τα στρώνουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Όταν θα σιροπιάζουμε τα μελομακάρονά μας, το σιρόπι μας θα πρέπει να σιγοβράζει. Καλή σας όρεξη!!!

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΟΥΠΑ

Υλικά: 
για τα γιουβαρλακια
  • 250-300 γρ. κιμας
  • 1 κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο
  • μαιντανός
  • αλάτι, πιπέρι μαυρο
  • 2-3 κ.σ. ρύζι για σούπες
  • λίγο αλεύρι

για τη σούπα
  • 1 καρότο σε μικρα κυβακια
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμός από ενα μεγαλο λεμονι
  • 1 αυγό

Eκτέλεση: 
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για τα γιουβαρλάκια - εκτός από το αλευρι - και τα αφηνουμε για λίγο στο ψυγείο (για μισή ωρα περιπου). Σε χύτρα βάζουμε νερό (ή ζωμό), λάδι, αλάτι και πιπέρι και αφηνουμε να παρει βραση.Μόλις αρχισει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα κυβακια καροτου, αλευρωνουμε τα γιουρλακια και τιναζοντας τα να φυγει το πολυ αλευρι τα ριχνουμε κι αυτα στην κατσαρόλα.Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου.
Στη συνεχεια ετοιμαζουμε το αυγολέμονο.Σε ενα μεγαλο μπωλ βαζουμε το χυμο λεμονιου και το αυγό και τα χτυπάμε με το συρμα μεχρι να ομογενοποιηθουν πληρως. Επειτα, παιρνουμε με την κουταλα μια μια κουταλια ζωμό από την κατσαρόλα και την ριχνουμε στο μιγμα αυγο-λεμονι, ανακατευοντας ομως συνεχως για να μην κοψει το αυγο.
Μόλις έχουμε πάρει σχεδόν τον μισό ζωμό από την κατσαρόλα, γυρναμε το περιεχομενο του μπωλ στην υπολοιπη ζουπα, ανακατευοντας και παλι συνεχως μεχρι να ενωθουν ομοιομορφα οι δυο ζωμοι. Ξαναριχνουμε μεσα τα γιουβαρλακια και ανακατευουμε. Ετοιμο!

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ,μικροί αλλά θαυματουργοί!

Οι ξηροί καρποί είναι μια ομάδα τροφίμων αρκετά παρεξηγημένη λόγω της σχετικά υψηλής θερμιδικής τους αξίας,αλλά με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.Μπορούν να μας χορτάσουν κρατώντας μας μακριά από διατροφικές ατασθαλίες.Μπορούν να χαρακτηριστούν πλήρης τροφή καθώς προσφέρουν πρωτεϊνες,ιχνοστοιχεία,αντιοξειδωτικά,βιταμίνες,φυτικές ίνες καθώς και Ω-3 λιπαρά οξέα.Όλα αυτά συμβάλουν στο να έχουν ευεγερτική δράση σε διάφορους τομείς της υγείας μας.

Πιο συγκεκριμένα,
  • Μειώνουν την LDL(κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την HDL(καλή) χοληστερόλη.
  • Βελτιώνουν την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων,προστατεύοντας από την στεφανιαία νόσο.
  • Προστατεύουν από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Έχουν αντικαρκινική δράση.  
Παρά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρουν οι ξηροί καρποί,για πολλά άτομα είναι απαγορευμένοι λόγω της αλλεργίας που παρουσιάζουν σε ένα συγκεκριμένο τύπο ή γενικότερα στους ξηρούς καρπούς.Σε μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται η αλλεργία στα φιστίκια και συνήθως παρουσιάζεται κληρονομικότητα στην εμφάνιση της.

Τι να προτιμάμε?
Τους ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς! Όχι τους καβουρντισμένους γιατί με το καβούρντισμα χάνονται πολύτιμα συστατικά και επιπλέον η προσθήκη αλατιού επιβαρύνει το ημερήσιο διαιτολόγιο μας με νάτριο.

Συντήρηση
Οι ξηροί καρποί συντηρούνται καλύτερα μέσα σε γυάλινα ή μεταλλικά βάζα ερμητικά κλειστά μακριά από υγρασία και ζέστη,Το καλοκαίρι πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο.

Οι ξηροί καρποί επομένως μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο χωρίς να μας τρομάζει η ζυγαριά,αλλά πάντα έχοντας στο μυαλό μας το παν μέτρον άριστον!

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΧΑΝΣΕΛ & ΓΚΡΕΤΕΛ ( ή αλλιώς όταν η Sandra συνάντησε την Νίκη)



Μια φορά και ένα καιρό – όπως λεν τα παραμύθια- πριν από πολλά χρόνια κοντά σε ένα πυκνό δάσος ζούσαν δύο αδερφάκια : o Χάνσελ κι η Γκρέτελ.
Κι όπως όλα τα παιδάκια,διασκέδαζαν πάρα πολύ περπατώντας στα μονοπάτια,μαζεύοντας λουλούδια,παίζοντας με τα ζωάκια  αλλά και βοηθώντας στο μάζεμα ξύλων τον πατέρα τους...

Τα βράδια όταν γυρνούσαν σπίτι τους, «ανακάτευαν την μαγιά σε χλιαρό γάλα να διαλύθεί καλά» και «έβραζαν κάστανα να μαλακώσουν και όταν κρύωναν λίγο,τα ξεφλούδιζαν»
Δυστυχώς όμως το φαγητό δεν έφτανε ποτέ και οι δύο γονείς είχαν απελπιστεί!Και τότε σκέφτηκαν κάτι τρομακτικό:
Ν΄αφήσουν τα παιδιά μόνα τους στο δάσος,ώστε να βρεθεί κάποιος και να τα φροντίσει!

Αυτό και έκαναν!

Τα δύο παιδιά περίμεναν μόνα τους,μάταια!Και μέσα στις απελπιστικές σκιές ολόκληρη την νύχτα ονειρευόντουσαν αγκαλιά: «χοιρινό αχνιστό σε γάστρα,με μυρωδάτο χυμό πορτοκαλιού και μέλι,πατατούλες λαχταριστές με ρίγανη και λαδάκι,δαμάσκηνα,βερίκοκα και ζεστό πιλαφάκι»!

Την επόμενη μέρα περπάτησαν ώρες και ώρες,όταν ξαφνικά είδαν μπροστά τους ένα θαυμάσιο μικρό σπίτι! Ήταν φτιαγμένο από μπισκότα!
Η σκεπή του ήταν από σοκολάτα! Τα τζάμια διάφανα,γυάλιζαν στο φως από ζάχαρη!
Πεινασμένα όπως ήταν,έκοψαν αμέσως ένα κομμάτι τοίχο κι άρχισαν να το τρώνε…
Και τότε εμφανίστηκε στην πόρτα μια γριούλα,που τα προσκάλεσε μέσα στο σπίτι.
Όμως δεν ήταν αυτό που φαινόταν…ήταν μια μοχθηρή μάγισσα που ήθελε να τα παγιδεύσει και να τα φάει!


Κάθε μέρα έβαζε την Γκρέτελ να κάνει δουλειές και τάιζε τον Χάνσελ να τον παχύνει.Ώσπου κάποια στιγμή άναψε φωτιά στο φούρνο.Η μικρούλα σκέφτηκε τότε να την βάλει να δει τον φούρνο με την πρόφαση ότι δεν ήξερε τι να κάνει.
Γρήγορα γρήγορα,τότε την έσπρωξαν με δύναμη μεσα στον φούρνο!

Η μάγισσα έγινε «σα φουσκωμένη ζύμη,σαν ρολάκια τυλιγμένα σε λαδόκολλα!Κάστανο μαλακωμένο και ξεφλουδισμένο!»

Το σπίτι μεμιάς εξαφανίστηκε,αφήνοντας στη θέση του ένα σωρό χρυσά νομίσματα και πολύτιμα πετράδια…Με ένα τέτοιο θησαυρό στα χέρια τους ξεχύθηκαν στο δάσος να βρουν τους δικούς τους.Και τους βρήκαν απελπισμένους και μετανοιωμένους που τους είχαν εγκαταλείψει.
Όμως τους συγχώρεσαν,τους αγκάλιασαν και έζησαν καλά…κι εμείς καλύτερα!!


Αυτές τις γιορτινές μέρες,λοιπόν,ας μη ξεχάσουμε να δώσουμε αγάπη και αρμονία απλόχερα στους δικούς μας ανθρώπους και στους γύρω μας.
Με συνεργασία,παρέα,μπορούμε να κάνουμε πολλά!
Ας είμαστε ευγνώμονες για τα χαμόγελα που έχουμε,τις «μουσικές» των ανθρώπων κοντά μας και την «χορτάτη μέρα μας»!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ» είναι των αδερφών Γκριμ και δημοσιεύτηκε αρχικά το 1812.Προέρχεται από την γερμανική λαϊκή παράδοση και αποτέλεσε καταγγελία για τις κοινωνικές δομές της εποχής.
Κι αν θέλετε να κάνετε δώρο το βιβλίο αυτό,κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη,σε μια όμορφη διασκευή από την Κάρμεν Ρουγγέρη και την υπέροχη εικονογράφηση της Χριστίνας Κουλουμπη!