ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ,μικροί αλλά θαυματουργοί!

Οι ξηροί καρποί είναι μια ομάδα τροφίμων αρκετά παρεξηγημένη λόγω της σχετικά υψηλής θερμιδικής τους αξίας,αλλά με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.Μπορούν να μας χορτάσουν κρατώντας μας μακριά από διατροφικές ατασθαλίες.Μπορούν να χαρακτηριστούν πλήρης τροφή καθώς προσφέρουν πρωτεϊνες,ιχνοστοιχεία,αντιοξειδωτικά,βιταμίνες,φυτικές ίνες καθώς και Ω-3 λιπαρά οξέα.Όλα αυτά συμβάλουν στο να έχουν ευεγερτική δράση σε διάφορους τομείς της υγείας μας.

Πιο συγκεκριμένα,
  • Μειώνουν την LDL(κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την HDL(καλή) χοληστερόλη.
  • Βελτιώνουν την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων,προστατεύοντας από την στεφανιαία νόσο.
  • Προστατεύουν από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Έχουν αντικαρκινική δράση.  
Παρά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρουν οι ξηροί καρποί,για πολλά άτομα είναι απαγορευμένοι λόγω της αλλεργίας που παρουσιάζουν σε ένα συγκεκριμένο τύπο ή γενικότερα στους ξηρούς καρπούς.Σε μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται η αλλεργία στα φιστίκια και συνήθως παρουσιάζεται κληρονομικότητα στην εμφάνιση της.

Τι να προτιμάμε?
Τους ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς! Όχι τους καβουρντισμένους γιατί με το καβούρντισμα χάνονται πολύτιμα συστατικά και επιπλέον η προσθήκη αλατιού επιβαρύνει το ημερήσιο διαιτολόγιο μας με νάτριο.

Συντήρηση
Οι ξηροί καρποί συντηρούνται καλύτερα μέσα σε γυάλινα ή μεταλλικά βάζα ερμητικά κλειστά μακριά από υγρασία και ζέστη,Το καλοκαίρι πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο.

Οι ξηροί καρποί επομένως μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο χωρίς να μας τρομάζει η ζυγαριά,αλλά πάντα έχοντας στο μυαλό μας το παν μέτρον άριστον!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου