ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΠΛΕΣ


Υλικά: 

Ζύμη:
  • 10 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Σιρόπι:
  • 1 κιλό νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό μέλι
  • 2 κ.σ. λάδι

  • 250γρ. καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
Eκτέλεση:
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε, ρίχνουμε το ποτό με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ χτυπάμε όλα αυτά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κρατάμε λίγο από αλεύρι στην άκρη. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών. Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη.
Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα.
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει.
Κόβουμε τη ζύμη μας σε μεγάλες ροδέλες και μετά ξανά στη μέση και ανοίγουμε φύλλο.Αν έχουμε μηχανή ανοίγματος φύλλου...ακόμη καλύτερα.
Έχουμε απλώσει πάνω στο τραπέζι μας ένα σεντόνι. Ακουμπάμε εκεί τη λωρίδα μας. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες λωρίδες. Φροντίζουμε να τις σκεπάσουμε με δροσερό σεντόνι και από πάνω για να μην ξεραθούν στο μεταξύ όσες κάνουμε. Κόβουμε τις λωρίδες μας σε κομμάτια με το ειδικό ροδάκι!
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από αυτά που κόψαμε. Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη πλευρά. Μετά το τσιμπάμε από τη μια άκρη με ένα πιρούνι και το γυρνάμε γύρω γύρω για να πάρει το στρογγυλό σχήμα.
Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λιγο με το πιρούνι μας κάτω από το λάδι. Δεν θέλει πολύ, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Μετά τις αφήνουμε όρθιες σε ένα ταψάκι να φύγει λίγο λάδι.
Αφού φτιάξουμε τις δίπλες μας, κάνουμε το σιρόπι. Σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για λίγο. Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι. Το λάδι το βάζουμε για να μη μαλακώνουν οι δίπλες.
Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και μετά τις βάζουμε στο ταψί.
Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα. Σε κάθε στρώση από δίπλες ρίχνουμε καρυδάκι λοιπόν από πάνω και έτοιμες οι δίπλες μας

Οι ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού!

Αν θέλετε να είσαστε υγιής, αντικαταστήστε το πρώτο πράγμα που πίνετε το πρωί, τον καφέ, με ένα ποτήρι χυμό λεμόνι! Μάθετε όλα τα οφέλη του λεμονιού για την υγεία, το δέρμα και τη φυσική σας κατάσταση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το λεμόνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας στο σώμα βιταμίνη C, η οποία είναι αντιφλεγμονώδη και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Το λεμόνι περιέχει επίσης σαπωνίνες, οι οποίες είναι αντιμικροβιακές ουσίες ενώ είναι πλούσιο σε κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Βελτιώνει την πέψη
Βελτιώνει την πέψη με την τόνωση του γαστρεντερικού σωλήνα. Γι 'αυτό συνιστάται να πίνετε νερό με λίγο λεμόνι πριν καταναλώσετε οτιδήποτε άλλο, όταν το στομάχι είναι ακόμη άδειο.
Ρυθμίζει τα επίπεδα του pH στον οργανισμό
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χυμός λεμονιού είναι όξινος, όταν είναι όμως έξω από το σώμα! Όταν το πίνουμε μεταβολίζεται πλήρως και έχει μια επίδραση αλκαλοποίησης, έτσι αυξάνει το pΗ του αίματος. Η ρύθμιση των επιπέδων του pH στο σώμα είναι πολύ σημαντική, διότι οι περισσότερες ασθένειες σχετίζονται με τις όξινες καταστάσεις του σώματος.
Βοηθά στην αποτοξίνωση
Πίνοντας χυμό λεμονιού βοηθάτε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί δρώντας ως φυσικό διουρητικό. Δοκιμάστε νερό με λεμόνι καθώς είναι μια πηγή φυτικών ινών που βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το έντερο.
Κάνει θαύματα για το δέρμα σας
Ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμόνι την ημέρα βοηθά να καθαρίσει το δέρμα σας από τις τοξίνες, παρέχοντάς του βιταμίνη C. Επίσης, σας κάνει να διψάτε περισσότερο με αποτέλεσμα να πίνετε περισσότερο νερό, έτσι κρατάτε το δέρμα και το σώμα σας ενυδατωμένο.
Κρατά την αναπνοή σας δροσερή και βελτιώνει τις συνθήκες του στόματος
Κρατά την αναπνοή σας δροσερή και βελτιώνει τις συνθήκες στο στόμα σας. Μπορείτε να πίνετε νερό με λεμόνι μετά από κάθε γεύμα, ειδικά εάν δεν έχετε στοματικό διάλυμα.
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, το λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει
Το λεμόνι σας βοηθά να χάσετε βάρος γιατί παρέχει στο σώμα τη φυτική ίνα πηκτίνη, η οποία είναι γνωστό ότι καταστέλλει το αίσθημα της πείνας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια αλκαλική δίαιτα χάνουν βάρος πιο εύκολα από εκείνους που κάνουν όξινη διατροφή.
Λεμόνι για υγεία και ευεξία
Βελτιώνει τη συνολική υγεία και παρέχει ευεξία, κρατώντας το σώμα σε μια αλκαλική κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Χυμός λεμόνι, λοιπόν, για ευεξία και ενέργεια όλη ημέρα!


ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΑΔΑ


Υλικά: 
  • 500 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 500 γραμμ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό

 Εκτέλεση: 

Για 2 μπουκάλια των 700 ml

1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά (χωρίς να πάρει βράση). Περιμένουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει υγρή μορφή. Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Στύβουμε τα λεμόνια και σουρώνουμε το χυμό σε λεπτό σουρωτήρι. Ρίχνουμε το σουρωμένο χυμό μέσα στο κρύο πλέον σιρόπι ζάχαρης. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.

3. Μοιράζουμε τη συμπυκνωμένη λεμονάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Για να σερβίρουμε ανά πάσα στιγμή λεμονάδα ανακινούμε καταρχήν το μπουκάλι με το συμπυκνωμένο χυμό και βάζουμε σε ποτήρι 1/3 χυμό και 2/3 κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια σερβίρουμε με παγάκια
 
 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ by Σπύρος Μαυρομάτης

Τι χρειαζόμαστε:
 
2 πορτοκάλια
3 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλιά σούπας μπέικιν
μισό φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
300 γραμ. αμύγδαλο ασπρισμένο τριμμένο
1 φλ. ζάχαρη
ΣΙΡΟΠΙ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι νερό
φλούδες ενός πορτοκαλιού

Πώς το κάνουμε:

 
Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα πορτοκάλια, όπως είναι με τις φλούδες.Τα πολτοποιούμε στο μούλτι (με τις φλούδες είπαμε).
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, πολύ καλά.
Προσθέτουμε το γάλα ή γιαούρτι.
Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το σιμιγδάλι και το μπέικιν.
Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο και τα πολτοποιημένα πορτοκάλια.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το σιροπάκι μας και όταν ψηθεί η πορτοκαλόπιτα τη χαράζουμε σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, όπως είναι ζεστή.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

CHRISTMAS SALAD


Υλικά: 
  • μαρούλι πράσινο
  • μαρούλι κόκκινο
  • μαρούλι σγουρό
  • ρόκκα
  • 1 φιλέτο κοτόπουλου ψημένο σε γκρίλ με λάδι, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι πιπέρι(κομμένο σε κυβάκια)
  • 1 μάνγκο ώριμο κομμένο μικρά κυβάκια
  • 1 ρόδι (σπυριά)
  • κρουτόν
Για τη σος
  • 1 κ.σ. μέλι (όχι πολύ γεμάτη)
  • 2 κοφτές κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 4-5 κ.σ. παρμέζανα κομμένη πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια
  • λίγο ελαιόλαδο (3-4 κ.σ.)
  • αλάτι
Eκτέλεση:
  1. Πλενουμε και κόβουμε τα μαρούλια και τη ρόκκα μέτρια (όχι πολύ λεπτοκομμένα) και τα απλώνουμε σε πιατέλα.
  2. Από πάνω απλώνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια, το μάγκο, τα ρόδια και το κρουτόν
  3. Τέλος κτυπάμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ όλα τα υλικά της σος σε ένα σέικερ και το ρίχνουμε κυκλικά πάνω από τη σαλάτα μας να πάει παντού.
  4. Καλή σας όρεξη!

ΚΙΝΟΑ...

Κινόα - quinoa, η βασίλισσα των υπερτροφών, υψηλής διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας χωρίς γλουτένη.

Επιστημονική ονομασία : chenopodium quinoa.
Η Χρυσή τροφή - ο σπόρος της Γης όπως την αποκαλούν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων.
Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά ( για βιομηχανικούς λόγους). Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.
Είναι εύπεπτη τροφή και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική. Χρησιμοποιείται ευρέως στις συνταγές μαγειρικής και είναι εύπεπτη. Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών.
Χαίρει υψηλής εκτίμησης για την δια-θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει το Κινόα σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%). Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη Κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.
Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.
Η Κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ

Υλικά: 
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές γάλα νουνού
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 3,5 κούπες αλεύρι για τσουρέκια
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • σταφίδες μαύρες ή ξανθές
  • μια τσιμπιά κανέλα (προαιρετικά)
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για επικάλυψη
  • σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Σε ενα τάπερ που κλείνει βάλτε το χλιαρό νερό, ρίξτε τη μαγιά και δυαλύστε τη καλά, προσθέστε τη ζάχαρη, το μέλι, το γάλα, ανακτέψτε λιγάκι και κλείστε με το καπάκι και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά μεχρι να αφρίσει .
  2. Σε ενα βαθύ μπώλ ρίξτε το αλεύρι, τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, το αλάτι και ανακατέψτε με τα χέρια λίγο να γίνουν σαν τρίμματα.
  3. Προσθέστε το χυλό της μαγιάς και ζυμώστε ελαφρά.
  4. Αναποδογυρίστε τη ζύμη σας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και δουλέψτε την λίγο κάνοντας την σαν μια μπάλα.
  5. Βάλτε την μπάλα ζύμης μέσα στο μπόλ και αφήστε τη σκεπασμένη 1 ωρα να φουσκώσει και μετά αναποδογυρίστετην πάλι σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ρίξετε μέσα τις σταφίδες, φροντίζοντας να ζυμωθούν και να ενωθούν καλά μέσα στη ζύμη.
  6. Κάντε ενα μπαστούνι την ζύμη σας και κόψτε μέτρια κομμάτια και πλάστε τα σαν μικρά ψωμάκια και τοποθετήστε τα σε ταψάκι ή σε μακρόστενο φορμάκι που εχετε στρώσει λαδόκολα.
  7. Αφήστε τα σε ζεστό μέρος σκεπασμένα πάνω απο 1 ωρα να φουσκώσουν καλά και πριν τα βάλετε για ψήσιμο αλείψτετα με προσοχή με τη βοήθεια ενός πινέλου με τον αραιωμένο κρόκο και το σουσάμι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και προσέχουμε μέχρι να ψηθούν μην μας αρπάξουν χρώμα πολυ απο επάνω.

ΤΟΥΡΤΑ ΣΕΡΑΝΟ by Φωτεινή Χατζηφωτίου

Για το παντεσπάνι, χτυπάμε 4 αυγά με 100 γρ. ζάχαρη για 7-8 λεπτά, να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε 75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 25 γρ κακάο, τα οποία κοσκινίζουμε για να είναι αφράτα. Χτυπάμε λίγο και βάζουμε σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί, ψήνουμε στους 175 βαθμούς, αντιστάσεις για 30- 25 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε σιρόπι για το παντεσπάνι. Χρειαζόμαστε μισό φλιτζάνι γάλα. 2 κουταλιές μέλι και 2 κουταλιές ρούμι ή κονιάκ, τα οποία ζεσταίνουμε λίγο για να λιώσει το μέλι αλλά να μην κάψει.
Για την κρέμα χτυπάμε κρέμα γάλακτος 300 γρ. να γίνει απαλή κρέμα και την κρατάμε στο ψυγείο. Βάζουμε στη φωτιά 200 γρ. γάλα, 100 γρ. κρέμα γάλακτος και 1 ξύλο κανέλας και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε 400 γρ κουβερτούρα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει και αφού κρυώσει ενσωματώνουμε και την κρέμα γάλακτος.
Κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο βάσεις και ραντίζουμε με το σιρόπι. Στρώνουμε τη μισή κρέμα στην πρώτη βάση, τοποθετούμε τη δεύτερη βάση, την οποία ραντίζουμε και αυτή με σιρόπι και γαρνίρουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Απολαύστε την!!!

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ vs ΚΟΥΡΑΜΠΙΕ



Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ως αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών, τα χριστουγεννιάτικα γλυκά βρίσκονται σε αφθονία σε κάθε τραπέζι.
Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Αυτό που είναι καλό να αποφύγουμε όπως και με τα περισσότερα τρόφιμα είναι η υπερκατανάλωση. 


Διαβάστε παρακάτω πληροφορίες σχετικά με την θρεπτική και θερμιδική αξία των δύο παραδοσιακών μας γλυκισμάτων, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Σε ότι αφορά την θερμιδική τους αξία τόσο ένα μελομακάρονο όσο και ένας κουραμπιές έχουν περίπου την ίδια ενέργεια. Ένα μέτριο μελομακάρονο ή κουραμπιές μας προσδίδει περίπου 150 θερμίδες. (Δείτε αναλυτικά την θρεπτική ανάλυση στους παρακάτω πίνακες -
μελομακάρονο-κουραμπιές-θερμίδες

Η διαφορά σε ότι αφορά τη σύστασή τους είναι στη θρεπτική τους αξία. Τα λιπαρά που περιέχουν τα μελομακάρονα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τα λιπαρά που χρησιμοποιούμε συνήθως για να παρασκευάσουμε τους κουραμπιέδες, και αυτά είναι το ελαιόλαδο για τα μελομακάρονα και το βούτυρο για τους κουραμπιέδες.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL και στη διατήρηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα. Σε πολλές επιστημονικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου, βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς, στην πέψη και στην πρόληψη της χολολιθίασης ενώ του έχουν αποδοθεί και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Αντίθετα το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία αυξάνουν την LDL και την ολική χοληστερόλη στο αίμα. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.



Τα καρύδια και το μέλι που περιέχουν τα μελομακάρονα αυξάνουν περαιτέρω την θρεπτική τους αξία. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε. Ο οργανισμός U.S. Food and Drug Administration (FDA) έχει δηλώσει πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών σαν μέρος μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες από πολλά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες.



Στις παραπάνω θετικές ιδιότητες των συστατικών των μελομακάρονων έχουμε να προσθέσουμε και της ιδιότητες τις κανέλας η οποία περιέχει πολυφενόλες και αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς.
Οι κουραμπιέδες από την άλλη περιέχουν αμύγδαλα τα οποία όπως και τα καρύδια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε ενώ σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών, και η κατανάλωσή τους έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συμπερασματικά...
Αναμφισβήτητα τα μελομακάρονα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τους κουραμπιέδες. Ακόμα όμως και αν οι κουραμπιέδες είναι το αγαπημένο σας γλύκισμα απολαύστε τους αλλά με μέτρο. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα πιο υγιεινό γλύκισμα!

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ all time classic

 

Υλικά:

  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • τριμμένo τυράκι (όσο θέλετε)
Για τον κιμά:
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 2 μικρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • μαιντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο λάδι
  • 1/2 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
  • 2κ.σ. βιτάμ
  • 9 κοφτές κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
  1. Eτοιμάζουμε τον κιμά: Βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο της κατσαρόλας. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μέχρι να χρυσίσουν. Ρίχνουμε και τον κιμά να τσιγαριστεί. Έπειτα την σάλτσα, τον μαιντανό, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε και ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει ώσπου να ρουφήξει όλο το νεράκι.
  2. Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν λίγο (το μισό από τον χρόνο που χρειάζονται για να είναι έτοιμα). Μόλις βράσουν τοπόθετούμε την μισή ποσότητα στον πάτο του ταψιού.
  3. Mόλις ετοιμαστεί ο κιμάς τον ρίχνουμε πάνω απο τα μακαρόνια στο ταψί αφού έχουμε ρίξει στα μακαρόνια λιγo τριμμένο τυρί. Πάνω απο τον κιμά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια και βαζουμε και εκεί λίγο τριμμένο τυρί.
  4. Για την μπεσαμέλ: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βιτάμ. Μόλις λιώσει το τραβάμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε όλο το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα. Το βάζουμε και πάλι στη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα ενώ ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας σβολιάσει. Τέλος, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ωσότου αρχίζει να πήζει. Μόλις πήξει αρκετά την ρίχνουμε στο ταψί πάνω απο τα μακαρόνια.
  5. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να κοκκινίσει η μπεσαμέλ.
Καλή επιτυχία!!
 

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Υλικά: 
  • 1lt φρέσκο γάλα
  • 2κ.σ ρύζι γλασέ
  • 1/2 ποτ.ζάχαρη
  • 1 φακ άνθος αραβοσίτου
  • 1 βανίλια
  • κανέλλα
Εκτέλεση:

Βράζουμε το γάλα εκτός από δύο δάκτυλα που κρατάμε στην άκρη.
Μόλις πάρει βράση το γαλα,ρίχνουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε για 13 λεπτά.
2 λεπτά πριν βγει το ρύζι προσθέτουμε την βανίλια.
Στα δύο δάκτυλα γάλα που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και την ζάχαρη και μόλις περάσουν τα 13 λεπτά το ρίχνουμε στο ρύζι.
Τέλος το αφήνουμε πάνω σε σβηστό μάτι να πάρει δύο βρασεις για να πήξει και είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε σε μπωλάκια και πασπαλίζουμε με κανέλλα ή ακόμη και με κουβερτούρα τριμμένη!
Καλή επιτυχία!!