ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, δηλαδή την έξοδο στην εξοχή, τον εορτασμό στη φύση, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, λαγάνας και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού. Και αφού λοιπόν το φαγητό είναι -για άλλη μια φορά- συνυφασμένο με τη γιορτή αυτή, ας δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε: 


Ας αρχίσουμε με τη Λαγάνα. Η λαγάνα είναι ψωμάκι που φτιάχνουμε ειδικά για αυτή τη μέρα. Οι φούρνοι είναι ανοιχτοί και πουλάνε λαγάνες, αλλά είναι πολύ εύκολο -και σαφώς πιο οικονομικό- να τις φτιάξουμε μόνοι μας.


Η μέρα καλεί για νηστίσιμους μεζέδες. Συνηθίζονται πάρα πολύ τα λαχανικά τουρσί,όπως μελιτζανάκι τουρσί,αγγινάρες τουρσί,πιπεριές τουρσί και αγγουράκια τουρσί.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζουμε να τιμούμε τα νηστίσιμα θαλασσινά όπως τα οστρακοειδή.γαρίδες,καλαμάρια.και χταπόδια.
Δεν γίνεται Καθαρά Δευτέρα χωρίς το πικάντικο, ξυδάτο χταποδάκι. Δεν είναι δύσκολο στην προετοιμασία και θα συνοδεύσει τέλεια το ουζάκι ή το κρασί σου!
Πολύ νόστιμοι μεζέδες γίνονται και από όσπρια όπως φάβα,φασόλια πιαζ,σαλάτα με μαυρομάτικα και φασόλια γίγαντες.
 
Και βέβαια Δεν νοείται Καθαρά Δευτέρα και Κούλουμα χωρίς ταραμοσαλάτα. Μπορείτε φυσικά να φτιάξετε και άλλα νηστίσιμα ντιπ για να αξιοποιήσετε τη... λαγάνα σας,αλλά η ταραμοσαλάτα είναι ένα από τα πιο κλασικά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την ετοιμάσεις, αρκεί να έχεις όλα τα φρέσκα και νόστιμα υλικά που χρειάζεται.

Και για το τέλος για γλυκάκι έχουμε τον παραδοσιακό μακεδονίτικο χαλβά (σκέτο, με αμύγδαλα, με σοκολάτα ή σε άλλες γεύσεις που κυκλοφορούν πλέον) ή μπορούμε να φτιάξουμε εμείς χαλβά σιμιγδαλένιο.



Σας δίνω και μια συνταγή για Ταραμοσαλάτα!!

Υλικά:
  • 200 γρ ταραμάς καλός λευκός
  • 350 γρ ψίχα ψωμιού
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 λεμόνια
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Βρέχουμε την ψίχα και την στίβουμε καλά.
  2. Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι
  3. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα, και το χτυπάμε.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι
  5. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας




     

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ By Φωτεινή Χατζηφωτίου

Υλικά:
  • 1 κιλό μανταρίνια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μανταρίνια από τις φλούδες και τις άσπρες κλωστές και τα ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι αφαιρώντας τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη το νερό και το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε ένα 24ωρο. Ανάβουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-2 ώρες ανακατεύοντας να μην κολλήσει. Όταν η μαρμελάδα δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ

OI ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ

ΤΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΕΔΕΣΜΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ

ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ ~ ΠΗΓΗ: "K" ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Ταιριάζει με τη νηστεία και θεωρειται παραδοσιακός όσο και απαραίτητος κατά τη Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, γευστικός και ωφέλιμος για τον οργανισμό. Ο χαλβάς, πολύ δημοφιλής σε όλα τα Βαλκάνια, σε αρκετές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής, τρώγεται ως κολατσιό ή επιδόρπιο.

Μια αναδρομή στην ιστορία του χαλβά μας δείχνει πως είναι γλύκισμα πολλών αιώνων. Συναντάται πρώτη φορά στο μεσαίωνα. Με το πέρασμα των χρόνων θα ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές. Από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Ινδία. Αρώματα φιστικιού και αμύγδαλου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Ο πρώτος χαλβάς που παρασκευάστηκε δεν ήταν νηστήσιμος. Ήταν από χουρμάδες και γάλα και ονομάστηκε ''χαλ'' από την αραβική λέξη γλυκό. Στο ίδιο παρασκεύασμα αφαίρεσαν το γάλα και οι άραβες πρόσθεσαν αλεύρι ή σιμιγδάλι και πετιμέζι ή μέλι και ξηρούς καρπούς ακόμα και λαχανικά!

Στην Ινδία συναντάμε χαλβάδες με σιμιγδάλι ή άλευρα και φρούτα ή λαχανικά ακόμα και όσπρια!
Στην Οθωμανική αυτοκρατορία (13ος αιώνας) ο χαλβάς ήταν μέρος του τελετουργικού του τάγματος των Δερβίσηδων! Ήταν γνωστές οι συναντήσεις τους ως συναντήσεις του χαλβά. Έβαζαν στο χαλβά τους νισεστέ, νερό ή χυμούς φρούτων και ξηρούς καρπούς.
Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένος ο χαλβάς που έφεραν οι ''χαλβατζήδες πρόσφυγες'' μετά την καταστροφή της Σμύρνης πουλούσαν χαλβάδες σε μικρά εργαστήρια ή παράγκες. Τους συναντάμε κυρίως στην Μακεδονία και στο Πειραιά .Κύριο συστατικό του αγαπημένο και στο σημερινό χαλβά, το ταχίνι(λιωμένο σουσάμι).

Στη χώρα μας υπάρχει σε τρεΐς τύπους: ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος και ο χαλβάς Φαρσάλων. Ο πρώτος (περισσότερο γνωστός σαν «χαλβάς του μπακάλη») παρασκευάζεται κατά 60% από το ταχίνι (που φτιάχνεται από πολτοποιημένο σουσάμι) και έχει την τιμητική του κατά τη διάρκεια της νηστείας - κυρίως για όσους νηστεύουν και το λάδι. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Θωμόπουλο, ενδοκρινολόγο - διαβητολόγο - κλινικό διαιτολόγο, διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει τα σημαντικά πλεονεκτήματα του χαλβά στην ανθρώπινη υγεία, όπως την αντιγηραντική και αντιυπερτασική του δράση, καθώς και τη συμβολή του στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη του καταρράκτη.

Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορους γευστικούς συνδυασμούς, όπως χαλβά με γεύση βανίλια, κακάο ή ανάμεικτο, με αμύγδαλα, με μέλι, με επικάλυψη σοκολάτας, με φουντούκια ή σταφίδες κ.ά.

Μπορούμε επίσης να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας θρεπτικά σνακ με χαλβά, όπως γιαούρτι με χαλβά και φρούτα, μήλο γεμιστό με χαλβά, σάντουιτς με χαλβά ολικής αλέσεως και μπανάνα ή αραβική πίτα με χαλβά και ξηρούς καρπούς. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο συνδυασμός του χαλβά με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή με ψωμί ολικής άλεσης συνιστά, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένα διατροφής, την ιδανική λύση για φυσική ενδυνάμωση και ενίσχυση του οργανισμού το πρωί στο γραφείο ή στο σπίτι, το απόγευμα πριν από το γυμναστήριο ή ακόμα και πριν από τον ύπνο.

Σουσάμι... άνοιξε

ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ: Το σουσάμι είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, άκρως τονωτικό για τον οργανισμό, αφού περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ωψελούν το νευρικό σύστημα, φώσφορο που ενισχύει τη μνήμη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.

ΩΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΤΑ: χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο (καταπολεμά την αναιμία), ασβέστιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, προσφέρει ακριβώς εκείνα τα «συστατικά» που εξυπηρετούν τη σωστή μεταβολική λειτουργία και την ενίσχυση των οστών.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:
Το σουσάμι και ο νηστήσιμος χαλβάς αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, που μειώνουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα και διευκολύνουν την πέψη.

ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ:
Το σουσάμι περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά -λιγνάνες και βιταμίνη Ε- καθώς και σελήνιο, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας.



ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ, Ο ΧΑΛΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΤΕΛΙ

Οι ευεργετικές ιδιότητες όλων των προϊόντων που παράγονται με βάση το σουσάμι - ταχίνι, χαλβάς και παστέλι επιβεβαιώθηκαν και επιστημονικά. Δύο παράλληλες έρευνες, οι οποίες μόλις ολοκληρώθηκαν, απέδειξαν ότι το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του (της σησαμινόλης και της σησαμίνης, δύο συστατικών του σησαμόσπορου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά του γήρατος), διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είχε θέμα «Σουσάμι, ταχίνι, χαλβάς ιδιότητες και Ευεργετικές Δράσεις» και η δεύτερη από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Γροφίμων του ΑΠΘ με τίτλο «Χημική Σύσταση και Διατροφική Αξία του Σησαμόσπορου».

Το σουσάμι - ένα προϊόν που οι αρχαίοι Έλληνες όπως και οι υπόλοιποι λαοί της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους διατροφή - βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και στη σωστή λειτουργία του ήπατος είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντική. Συνεπώς, προϊόντα με βάση το σουσάμι. όπως είναι το ταχίνι. ο χαλβάς και το παστέλι διαθέτουν εξίσου ευεργετικές ιδιότητες.

Εξάλλου, αντίστοιχη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εταιρείας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 1999) είχε αναδείξει τη θρεπτική αξία του παστελιού, λόγω των δύο συστατικών του, του σουσαμιού και του μελιού.

Το παστέλι περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών και παρ' ότι περιέχει υψηλό ποσοστό λιπιδίων, η χοληστερόλη απουσιάσει. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι χαμηλά, ενώ περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολενικό - απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει αλλά τα προμηθεύεται από τα λιπίδια του φυτικού βασιλείου.

Επίσης, το παστέλι περιέχει πλούσιες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου» σιδήρου και φωσφόρου. Ο χαλβάς (όπως και το παστέλι), είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας σε περιόδους νηστείας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε ιδανικές αναλογίες για τη διατροφή μας. Είναι προϊόν φυσικό και υγιεινό, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, διαθέτει πλήθος βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις των προϊόντων με βάση το σουσάμι:

Καταπολεμούν την χοληστερίνη
Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Προλαμβάνουν τον καταρράκτη
Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
Καταπολεμούν την υπέρταση
Συντείνουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης
Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος 
Τυπική ανάλυση ταχινιού ανά 100 gr.
Υδατάνθρακες………………….11,2 gr
Πρωτεϊνες…………………………..30,0 gr
Λιπαρά………………………………50,5 gr
Ενεργειακό Περιεχόμενο…….617 kcal
Διατροφικά στοιχεία χαλβά ανά 100 gr.
Θερμίδες (cal).……………………….517
Πρωτεϊνες (g)…………………………13.4
Υδατάνθρακες (g)………………….44.7
Ολικά Λιπαρά (g)………………….33.2
Κορεσμένα (g)………………………5.1
Μονοακόρεστα (g)……………….13.3
Πολθακόρεστα (g)………………..14.8
Χοληστερόλη (mg)………………..0
Σίδηρος (mg)…………………………2.7
Κάλλιο (mg)………………………….280
Μαγνήσιο (mg)…………………….114

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μπριζόλες χοιρινές με πορτοκάλι

Υλικά:
  • 4 χοιρινές μπριζόλες με το κόκκαλο πάχους 2-3 εκ. η κάθε μία
  • 120 γρ χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. σόγια σως
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο ή όσο θέλουμε
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¾ κ.γ. μάυρο πιπέρι
  • ¼ της κούπας γλυκιά μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ½ κούπα bbq σως
  • 4 φέτες πορτοκάλι πάχους 6 χιλ. 
Εκτέλεση:
  • Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μπριζόλες μας πολλές φορές σε κάθε πλευρά. Σε ένα μπολ βάζουμε τις μπριζόλες, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόγια σως και το μπούκοβο. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τις μπριζόλες μας από τη μαρινάδα και τις αλατοπιπερώνουμε (τη μαρινάδα την πετάμε).
  • Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαρμελάδα και τη bbq σως.
  • Αλείφουμε τη μία πλευρά από τις μπριζόλες με το μισό μείγμα μαρμελάδας.
  • Σοτάρουμε σε μια γκριλιέρα τις μπριζόλες και την πλευρά που έχουμε αλείψει με μαρμελάδα την βάζουμε από πάνω. Σκεπάζουμε την γλριλιέρα με το καπάκι της και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα μαρμελάδας και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά με κλειστό καπάκι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά πριν τις σερβίρουμε
  • Μετά ψήνουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε τις μπριζόλες μας με τις φέτες πορτοκαλιού.