ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, δηλαδή την έξοδο στην εξοχή, τον εορτασμό στη φύση, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, λαγάνας και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού. Και αφού λοιπόν το φαγητό είναι -για άλλη μια φορά- συνυφασμένο με τη γιορτή αυτή, ας δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε: 


Ας αρχίσουμε με τη Λαγάνα. Η λαγάνα είναι ψωμάκι που φτιάχνουμε ειδικά για αυτή τη μέρα. Οι φούρνοι είναι ανοιχτοί και πουλάνε λαγάνες, αλλά είναι πολύ εύκολο -και σαφώς πιο οικονομικό- να τις φτιάξουμε μόνοι μας.


Η μέρα καλεί για νηστίσιμους μεζέδες. Συνηθίζονται πάρα πολύ τα λαχανικά τουρσί,όπως μελιτζανάκι τουρσί,αγγινάρες τουρσί,πιπεριές τουρσί και αγγουράκια τουρσί.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζουμε να τιμούμε τα νηστίσιμα θαλασσινά όπως τα οστρακοειδή.γαρίδες,καλαμάρια.και χταπόδια.
Δεν γίνεται Καθαρά Δευτέρα χωρίς το πικάντικο, ξυδάτο χταποδάκι. Δεν είναι δύσκολο στην προετοιμασία και θα συνοδεύσει τέλεια το ουζάκι ή το κρασί σου!
Πολύ νόστιμοι μεζέδες γίνονται και από όσπρια όπως φάβα,φασόλια πιαζ,σαλάτα με μαυρομάτικα και φασόλια γίγαντες.
 
Και βέβαια Δεν νοείται Καθαρά Δευτέρα και Κούλουμα χωρίς ταραμοσαλάτα. Μπορείτε φυσικά να φτιάξετε και άλλα νηστίσιμα ντιπ για να αξιοποιήσετε τη... λαγάνα σας,αλλά η ταραμοσαλάτα είναι ένα από τα πιο κλασικά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την ετοιμάσεις, αρκεί να έχεις όλα τα φρέσκα και νόστιμα υλικά που χρειάζεται.

Και για το τέλος για γλυκάκι έχουμε τον παραδοσιακό μακεδονίτικο χαλβά (σκέτο, με αμύγδαλα, με σοκολάτα ή σε άλλες γεύσεις που κυκλοφορούν πλέον) ή μπορούμε να φτιάξουμε εμείς χαλβά σιμιγδαλένιο.



Σας δίνω και μια συνταγή για Ταραμοσαλάτα!!

Υλικά:
  • 200 γρ ταραμάς καλός λευκός
  • 350 γρ ψίχα ψωμιού
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 λεμόνια
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Βρέχουμε την ψίχα και την στίβουμε καλά.
  2. Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι
  3. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα, και το χτυπάμε.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι
  5. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε ψωμί, λάδι, πιπέρι ή λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας




     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου