ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΖΕΣΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Υλικά:
  • 1 1/2 φιάλη κόκκινο ξηρό κρασί
  • 40 γρ. ζάχαρη ή μέλι
  • 1/2 μοσχοκάρυδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 6 γαρίφαλα
  • φλούδα από 1/2 προτοκάλι
  • αστεροειδή γλυκάνισο


                                                      Εκτέλεση:
  • Βάζουμε τα μπαχαρικά και τις φλούδες του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 300ml νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν σιγά-σιγά βράση, χωρίς να κοχλάσει το νερό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Τότε προσθέτουμε το κρασί φροντίζοντας να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από το σημείο του βρασμού.
  • Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, και σουρώνουμε το κρασί μας...έτοιμο!

     

  • Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

    ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ (ζύμη κέικ)

    Υλικά:
    • 650gr βούτυρο
    • 525gr ζάχαρη άχνη
    • 2 πορτοκάλια ξύσμα
    • 2 δόσεις βανίλια
    • 2gr μοσχοκάρυδο τριμμένο
    • 1gr μαστίχα τριμμένη
    • 10gr μαχλέπι σκόνη
    • 350gr αυγά
    • 135gr Γάλα φρέσκο
    • 50gr κονιακ
    • 900gr αλεύρι μαλακό
    • 15gr baking powder
    • 150gr αμύγδαλο ή καρύδι χοντροκομμένο

    Εκτέλεση:

    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και ρίχνουμε έπειτα τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα...
    Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς περίπου 1 ώρα θα το δείτε. Μπορεί να πάρει παραπάνω χρόνο μπορεί και λιγότερο.
    Για το στόλισμα βάζουμε ζάχαρη άχνη ή κάνουμε γλάσο λευκής σοκολάτας.
    Καλή επιτυχία!!
     

    Το πιο OREO γλυκό ψυγείου με 3 κρεμένιες στρώσεις by argiro

    Υλικά:

    • 3 λίτρα φρέσκο γάλα
    • 2 φλ. ζάχαρη
    • 300 γρ. κορν φλάουρ
    • 3 βανίλιες
    • 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
    • 200 γρ. σοκολάτα λευκή ή άλλη γεύση (καραμέλα, πραλίνα, πορτοκάλι)
    • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι (προαιρετικά)
    • 2 συσκευασίες double OREO
    • 1 συσκευασία OREO με γέμιση σοκολάτας
    • 250 γρ. κρύο γάλα
    • λίγο κονιάκ λικέρ της αρεσκείας σας
    • τρούφα σοκολάτας για το σερβίρισμα  
    Εκτέλεση
    Κρατάμε 2 φλ. κρύο γάλα και διαλύουμε το κορν φλάουρ. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και τις βανίλιες. Το αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά να πήξει η κρέμα. Χωρίζουμε την κρέμα σε τρία μπολ. Σε κάθε μπολ προσθέτουμε από 1 είδος σοκολάτας. Ανακατεύουμε να λιώσουν οι σοκολάτες.
    Ρίχνουμε το κονιάκ στο κρύο γάλα. Βουτάμε τα double OREO σε αυτό και τα κάνουμε στρώση σε μακρόστενο η τετράγωνο πυρίμαχο. Σε μακρόστενο θα γίνει πιο λεπτό αλλά θα βγουν πιο πολλά κομμάτια. Κάνουμε μια στρώση την κρέμα λευκής σοκολάτας βάζουμε μια στρώση τριμμένο OREO ή βουτηγμένα σε γάλα OREO. Κάνουμε στρώση από πάνω την κρέμα σοκολάτας, αν θέλουμε κάνουμε στρώση τριμμένο ή ολόκληρο βουτηγμένο σε γάλα OREO και τέλος στρώνουμε την τρίτη κρέμα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το παγώνουμε για 1-2 ώρες και το σερβίρουμε με τριμμένο OREO.
    Αν δεν βρείτε σοκολάτα πορτοκάλι, βάλτε στην κρέμα λευκή σοκολάτα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Δεν θα βγει με χρώμα άλλα θα έχει γεύση πορτοκαλιού.

    Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

    Μακαρονοσαλάτα





    Υλικά:


    • 400 γραμμ. φαρφάλε (φιογκάκια) ή τριβελάκι
    • 6 ντομάτες ώριμες
    • 200 γραμμ. φέτα κομμένη σε κύβους
    • 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
    • 1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες
    • 2 κ.σ. κάππαρη ή καππαρόφυλλα
    • 1/2 ματσάκι γλιστρίδα
    • 2 κ.σ. χυμός φρέσκιας ντομάτας
    • 4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό ξίδι 
    • 1/2 φλ. τσαγιού Παρθένο Ελαιόλαδο
    • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλάτι 
    Εκτέλεση

    Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να φύγει το άμυλο και να μην κολλάνε μεταξύ τους. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε καρέ (κρατάμε 2 κ.σ. χυμό φρέσκιας ντομάτας). Σε βαθιά σαλατιέρα βάζουμε τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη φέτα, το βασιλικό, τις ελιές, την κάππαρη και τη γλιστρίδα (φύλλο φύλλο). Σε μικρό μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μπαλσάμικο και το χυμό ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τη μακαρονοσαλάτα.

    Μία σαλάτα με καθαρά ελληνική γεύση που μπορεί να αποτελέσει γεύμα από μόνη της. Παγώστε την και σερβίρετέ τη με κρίθινο παξιμάδι. Απλά υπέροχη!  

    Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

    Περισσεύματα Χριστουγεννιάτικης Γαλοπούλας

    Είναι σχεδόν αδύνατο να μην περισσέψει γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Είτε φτιάχνουμε μεγαλύτερη από ότι χρειαζόμασταν, είτε το τραπέζι είναι γεμάτο με υπέροχα ορεκτικά και συνοδευτικά που μας χορταίνουν, είτε η γέμιση είναι εκπληκτική, είτε η γαλοπούλα δε μας πετυχαίνει, είτε οι παρευρισκόμενοι προτιμούν να αφήσουν χώρο για τα γλυκά που ακολουθούν. Τι κάνεις λοιπόν αν σου περισσέψει γαλοπούλα. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να την αξιοποιήσεις μετατρέποντας την σε σνακ και φαγητά που μπορείς να φας τις υπόλοιπες μέρες.

    Σάντουιτς
    Το ψαχνό της γαλοπούλας, κυρίως το στήθος, είναι ιδανικό για σάντουιτς. Το βάζεις σε μπαγκέτα με μαρούλι, ντομάτα και πιπεριά, μαζί με μουστάρδα και μαγιονέζα. Μπορείς να βάλεις και τυρί και να το ψήσεις σε τοστιέρα. Μία ακόμα εξαιρετική εναλλακτική είναι να φτιάξεις ένα κλαμπ σάντουιτς.
    Σαλάτα
    Μία πλούσια πράσινη σαλάτα μπορεί να μετατραπεί σε πλήρες γεύμα αν προσθέσεις μερικά κομμάτια ψαχνό γαλοπούλας. Συνόδεψε με μία βιενγκρέτ μουστάρδας και μερικά κομμάτια αβοκάντο. Για συνδυασμούς λαχανικών και εναλλακτικές επιλογές για dressing μπορείς να απευθυνθείς στις αγαπημένες σου πηγές συνταγών.
    Μακαρονάδα
    Ψιλοκόβεις τη γαλοπούλα και την βάζεις σε σάλτσα ντομάτας. Το μυστικό είναι να σοτάρεις ελαφρά τη γαλοπούλα με κρεμμύδι και σκόρδο και μετά να προσθέσεις τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Εναλλακτικά μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και αντί για μπέικον σε μακαρονάδα φούρνου με άσπρη σάλτσα, μανιτάρια και τυριά. Βρες συνταγές για μακαρονάδες με κοτόπουλο και αντικατέστησε με γαλοπούλα.
    Πίτσα
    Μία σκέτη πίτσα μπορεί να μεταμορφωθεί με μερικά κομματάκια γαλοπούλας. Εκτός από γαλοπούλα πρόσθεσε πράσινη πιπεριά και φρέσκια ντομάτα.
    Πίτα
    Άνοιξε φύλλο ή πάρε έτοιμο και χρησιμοποίησε για γέμιση οτιδήποτε κατάφερες να ξεψαχνίσεις από τη γαλοπούλα, ακόμα και τα σκουρόχρωμα μέρη (εκτός από τις πέτσες). Προτού βάλεις τη γέμιση μέσα, την περνάς για 10 λεπτά από τηγάνι με ελάχιστο λάδι, κρεμμύδι και αν θες πράσο και πιπεριές.
    Σούπα
    Βράσε λαχανικά όπως καρότο, κρεμμύδι, πατάτα, σέλινο και πρόσθεσε προς το τέλος τη γαλοπούλα. Εναλλακτικά μπορείς να την κάνεις με κριθαράκι ή πολύ μικρό μακαρονάκι και να την ολοκληρώσεις με αβγολέμονο.

    Κρέμα
    Βάλε μία κούπα ψαχνό σε ένα μούλτι μαζί με μία χούφτα άνηθο, χυμό από ½ λεμόνι, 3 κουταλιές λάδι, 1 κουταλάκι μουστάρδα, ½ κουταλάκι μέλι, αλάτι , πιπέρι και μία σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά). Χτύπα να γίνουν κρέμα και σέρβιρέ το πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι ή ως ντιπ για κομμένα λαχανικά.

    Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

    Tips για τα πιο πετυχημένα και νόστιμα κέικ!

    1. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα τα πιο φρέσκα υλικά και όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάλτε τα μια ώρα πριν στον πάγκο σας. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη ομογενοποίηση των υλικών, παίρνουν περισσότερο αέρα στο χτύπημα τον οποίο εγκλωβίζουν, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι αφράτο κι αέρινο κέικ.

    2. Για να φέρετε γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου τα αβγά, τα βυθίζετε σε ζεστό νερό για 15'. Προσοχή το νερό πρέπει να είναι ζεστό και όχι βραστό.

    3. Για να καταλάβετε αν τα αβγά είναι φρέσκα, τα βυθίζετε σε μπολ με νερό. Αν βυθιστούν είναι φρέσκα και αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα.

    4. Για να φέρετε γρήγορα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κόψτε το σε μικρά κομματάκια και αφήστε το για 15' κοντά σε ζεστό σημείο.

    5. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με γιαούρτι, τυρί κρέμα, κρέμα γάλακτος, ξινόγαλο ή χυμούς φρούτων για γευστικά πειράματα.

    6. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μια ποσότητα αλεύρι, με κακάο, σιμιγδάλι ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς.

    7. Δοκιμάστε στην συνταγή σας να χρησιμοποιήσετε αντί για 1 γιαούρτι ,1 φλ. γάλα με 1 κ.γ. ξίδι. Ανακατεύετε καλά και σαν γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και ξινόγαλο που δίνει απίστευτη γεύση στα κέικ.

    8. Μην ξεχνάτε ότι το ζύγισμα των υλικών σε ζυγαριά ακρίβειας, ιδιαίτερα στα γλυκά κέικ είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να έχετε απόλυτη επιτυχία.

    9. Ένα αλμυρό κέικ είναι μια πιο απλή παρασκευή και αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι η ζύμη του να πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Να έχει δηλαδή τη σύσταση του γλυκού κέικ. Μπορείτε να διορθώσετε την υφή της ζύμης του αλμυρού κέικ προσθέτοντας λίγο τυρί ή αλεύρι. Αν αν το θέλετε πιο αραιό προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή χυμό πορτοκάλι. Επίσης ένα αλεσμένο ή τριμμένο λαχανικό π.χ. κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι, πράσο ή πιπεριά δίνει υγρασία αλλά και καινούργια γεύση στο κλασικό κέικ τυριού.

    10. Εάν σε ένα απλό κέικ αντικαταστήστε την κάψουλα βανίλιας με υγρή βανίλια, η διαφορά στη γεύση είναι μοναδική.

    11. Το καλό κοσκίνισμα των στερεών υλικών υλικών θα σας δώσει αφράτο και αέρινο κέικ. Εναλλακτικά βάζετε όλα τα στερεά υλικά σε μπολ και τα ανακατεύετε δυνατά με το σύρμα ανάδευσης.

    12. Μην ξεχνάτε μια πρέζα αλάτι στα κέικ όπως και σε όλα τα γλυκά, απογειώνει την γεύση.

    13.  Όλα τα υλικά, αυγά, βούτυρο, γάλα, γιαούρτι, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός κι αν η συνταγή ζητάει κάτι άλλο.
    Παγωμένα λιπαρά μπορεί να δημιουργήσουν μείγμα με σβόλους.
    Διαβάζουμε τη συνταγή, μετράμε σωστά τα υλικά και τα έχουμε όλα πάνω στον πάγκο μας ώστε να γίνει παιχνίδι η εκτέλεση.

    14. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά (σιμιζάρουμε ) τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό θα βοηθήσει να γλιστράει στα τοιχώματα το κέικ καθώς ανεβαίνει και φουσκώνει. Προσοχή όταν γεμίζετε τη φόρμα, μην τη λερώνετε με σταγόνες από το κέικ γιατί αυτά ψήνονται αμέσως και εμποδίζουν το κέικ να αναρριχηθεί με ευκολία στα τοιχώματα.
    Δεν ξεχνάμε πότε να τινάζουμε το περιττό αλεύρι από τη φόρμα. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι σιμιζαρίσματος με κακάο, τριμμένο μπισκότο ή φρυγανιά.
    Σε μερικές συνταγές απαιτείται αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να ξεφορμάρεται πιο εύκολα.
    Φροντίζουμε να γεμίζουμε την φόρμα κατά τα 2/3 περίπου. Λιγότερο ναι, άλλα ποτέ παραπάνω γιατί με το ψήσιμο θα ξεχειλίσει.

    15.  Συνήθως χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι μαλακό που κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο. Παρασκευάζεται από μαλακό χειμωνιάτικο σιτάρι, έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και γι αυτό τα παρασκευάσματα που φτιάχνουμε, κουλουράκια κέικ και μπισκότα είναι πιο αφράτα και αέρινα. Δοκιμάστε το στα κέικ με προσθήκη baking powder ( περίπου 1 γεμάτο κ.γ. για κάθε φλιτζάνι ) και θα δείτε την διαφορά αμέσως, μιας και τα κέικ γίνονται πιο αφράτα και πιο πιο αέρινα. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
    Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά πάντα ή τα αφρατεύουμε με σύρμα ώστε να οξυγονωθούν και να διαλυθούν τυχόν σβόλοι αλλά και να αναμιχθούν σωστά μεταξύ τους.

    16.  Γενικά τα κέικ δεν θέλουν πολύ χτύπημα. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5' μέχρι να κρεμώσουν. Σίγουρα το κέικ σας θα είναι πιο αέρινο κι αφράτο μιας και με το χτύπημα αφενός λιώνει η ζάχαρη και αφετέρου εγκλωβίζονται φυσαλίδες αέρα στο βούτυρο. Από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε ίσα που να ενωθούν. Όσο πιο πολύ χτυπάμε και παιδεύουμε το μείγμα του κέικ τόσο πιο λαστιχωτό θα είναι το αποτέλεσμα και με λιγότερο όγκο.

    17. Προθερμαίνουμε το φούρνο πάντα πολύ καλά και ψήνουμε στους 170ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 45' με μια ώρα, ανάλογα με το τι προτείνεται στην κάθε συνταγή.
    Η θερμοκρασία και η προθέρμανση του φούρνου παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός κέικ. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή και νδεν έχει ζεσταθεί καλά ο φούρνος, το αποτέλεσμα θα είναι κέικ χωρίς όγκο με κολώδη υφή. Αν, αντίθετα, η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ δυνατή θα πάρει γρήγορα χρώμα απέξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά με αποτέλεσμα να κάνει πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε να πέσει ο όγκος του μια και το κέντρο του δεν θα είναι ψημένο και σταθερό ώστε να τον κρατήσει.
    Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω από το σωστό χρόνω έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή.
    Ποτέ δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από 30' ψησίματος γιατί θα χαθεί θερμοκρασία και θα πέσει ο όγκος. Δεν έχει νόημα άλλωστε γιατί δεν θα έχει ψηθεί σε τόσο λίγο χρόνο.

    18. Πάντα ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ αφού περάσει ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στην καρδιά του κέικ. Αν βγει στεγνή είναι ψημένο, αν βγει με υγρασία πρεπε να ψηθεί για λίγα λεπτά επιπλέον.

    19.  Αφήστε το κέικ να σταθεί για λίγο στην φόρμα, να σταθεροποιηθεί και έπειτα ξεφορμάρετε το και αφήστε το σε σχάρα να κρυώσει τελείως για να το γλασάρετε. Μερικές συνταγές απαιτούν να κρυώσει στην φόρμα.

    20. Για να αποφύγετε να θρυμματίζεται το κέικ σε ψίχουλα όταν το κόψετε, βουτήξτε το μαχαίρι σε καυτό νερό και σκουπίστε το καλά πριν κόψετε.

    21. Για πιο light αποτέλεσμα με λιγότερα λιπαρά, αντικαταστήστε τη μισή λιπαρή ουσία (λάδι η βούτυρο ) με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Θα δώσει στο κέικ την υγρασία που χρειάζεται χωρίς τα λιπαρά.

    22. Πάντα να έχετε την ματιά σας και την έγνοια σας σε αυτό που ετοιμάζετε για να μην πάει χαμένος ο κόπος σας και τα υλικά.