ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ WEB RADIO

00:00:00

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ


Για το παντεσπάνι, χτυπάμε 4 αυγά με 100 γρ. ζάχαρη για 7-8 λεπτά, να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε 75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 25 γρ κακάο, τα οποία κοσκινίζουμε για να είναι αφράτα. Χτυπάμε λίγο και βάζουμε σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί, ψήνουμε στους 175 βαθμούς, αντιστάσεις για 30- 25 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε σιρόπι για το παντεσπάνι. Χρειαζόμαστε μισό φλιτζάνι γάλα. 2 κουταλιές μέλι και 2 κουταλιές ρούμι ή κονιάκ, τα οποία ζεσταίνουμε λίγο για να λιώσει το μέλι αλλά να μην κάψει.
Για την κρέμα χτυπάμε κρέμα γάλακτος 300 γρ. να γίνει απαλή κρέμα και την κρατάμε στο ψυγείο. Βάζουμε στη φωτιά 200 γρ. γάλα, 100 γρ. κρέμα γάλακτος και 1 ξύλο κανέλας και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε 400 γρ κουβερτούρα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει και αφού κρυώσει ενσωματώνουμε και την κρέμα γάλακτος.
Κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο βάσεις και ραντίζουμε με το σιρόπι. Στρώνουμε τη μισή κρέμα στην πρώτη βάση, τοποθετούμε τη δεύτερη βάση, την οποία ραντίζουμε και αυτή με σιρόπι και γαρνίρουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Απολαύστε την!!!

Χριστούγεννα πλησιάζουν και ως γνωστό τα ροξακια συγκαταλέγονται και αυτά στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά !!!
Είπα κι εγώ μιας που το θυμήθηκα να τα φτιάξω....


ΥΛΙΚΑ:
2 αυγά
1 φλ.τσαγιού γάλα
1 γλ.τσαγιού βούτυρο
1 φακελάκι μπέικιν
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4-5 κ.σ. κακάο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
κανέλα
γαρύφαλο
αλεύρι όσο πάρει (1 κιλό περίπου)
Για το σιρόπι:
4 νεροπότηρα ζάχαρη
4 και 1/2 νεροπότηρα νερό
1 βανίλια
κανέλα

Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο να αποκτήσουν χλιαρή θερμοκρασία, όχι καυτή.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα, το λιωμένο βούτυρο,το ξύσμα.
και τη μαγιά.
2. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά.
3. Μόλις η ζύμη γίνει ενιαία και δεν κολλάει στα χέρια, παίρνουμε το ένα τρίτο της και προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Πλάθουμε πολύ καλά.Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη.
4. Αφού φουσκώσουν οι δυο ζύμες, η μια με το κακάο και η άλλη χωρίς, παίρνουμε αυτή χωρίς κακάο και πλάθουμε με τον πλάστη ένα χοντρό φύλλο.
Τη ζύμη με το κακάο την κάνουμε ένα μπαστούνι και το τυλίγουμε μέσα στο φύλλο που φτιάξαμε. Κόβουμε σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά να πάρουν χρώμα.
6. Συγχρόνως βράζουμε το σιρόπι, Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5'. Μόλις βγάλουμε τα ροξάκια από το φούρνο τα βάζουμε σε ένα βαθύ πυρέξ και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Μετά από 10 λεπτά τα γυρνάμε ανάποδα να πάει παντού το σιρόπι.

 

Για τη ζυμη θα χρειαστείτε:
 
500g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300ml νερο μπορει να πάρει λιγο παραπάνω ή λιγότερο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μια πρεζα ζάχαρη ( επειδή η μαγιά για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται ζάχαρη
1 1/2 αλάτι
2 ΚΓ ξηρή μαγιά
Όπως και στη χημεία ετσι επειδη και η μαγειρική χημεία ειναι..... Αναμειγνύουμε πρώτα μεσα στα υγρά σιγά σιγά τα στερεά μέχρις ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει η ζυμη μας αφράτη μαλακή και εύπλαστη!!!

Εκτέλεση :  

Σε ενα μπολ βάζουμε το νερο μας χλιαρό ρίχνουμε μεσα το λάδι τη μαγιά τη ζάχαρη και αν σε κάποιον αρέσουν κάποια βότανα όπως ρίγανη ή Θυμάρι μπορει να βάλει .( ανακατεύουμε)
Αφήνουμε το μείγμα για 10´ σε ζεςτο μερος οχι καυτό μόλις δούμε οτι αφρίζει σημαίνει οτι η μαγιά μας ενεργοποιήθηκε ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις για 10´ με τις άκρες των δακτύλων μας αφήνουμε μια ωρα τη ζυμη να διπλασιαστεί σε όγκο και έπειτα απλώνετε τη ζυμη στο ταψί αφού πρώτα το εχετε λαδώσει και βάζετε τα υλικά της αρεσκείας σας! Καλη επιτυχια!

Η αγαπημενη μου συνταγη.....συνταγη του μπαμπα μου κι του παππου απο την Πολη....."Το μυστικο στο γαλακτομπουρεκο ειναι το καλο φρεσκο βουτηρο να μοσχοβολησει το σπιτι" ετσι μου ελεγε κι λεει ο μπαμπας κι τελικα ειχε απολυτο δικιο. Πλησιαζουν Χριστουγεννα φτιαξτε τη!!!

ΥΛΙΚΑ

1 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
ΓΑΛΑ φρεσκο 2l
ΖΑΧΑΡΗ 2 κουπες τσαγιου
ΒΟΥΤΗΡΟ φρεσκο ή αγελαδινο 500gr
ΑΥΓΑ 7
ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ 1,5 κουπα τσαγιου
ΒΑΝΙΛΙΕΣ 3
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ

ΣΙΡΟΠΙ

4 ΚΟΥΠΕΣ ΖΑΧΑΡΗ
3 ΚΟΥΠΕΣ ΝΕΡΟ
ΦΛΟΥΔΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ
ΚΑΝΕΛΑ 1 ΡΑΒΔΟΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρολα βαζουμε το γαλα, το σιμιγδαλι, κι ανακατευουμε σε σιγανη φωτια. Οταν πηξει αποσυρουμε απο την φωτια.
Σε ενα μπολ βαζουμε την ζαχαρη, τα αυγα τις βανιλιες, το ξυσμα λεμονιου και 4 κουταλιες της σουπας βουτηρο λιωμενο. Χτυπαμε καλα στο μιξερ. Προσθετουμε την κρεμα στην κατσαρολα κι ανατευουμε καλα. Βουτηρωνουμε το ταψι μας κι περνουμε ενα φυλλο κρουστας με πινελο αλειφουμε το καθε φυλλο. Τα μισα φυλλα κατω τοπουθετουμε την γεμιση κι με τα αλλα μισα κλεινουμε το γλυκο στο ταψι. Με το βουτηρο που εχει περισσεψει απο το αλλειμα των φυλλων περιχυνουμε το ταψι.
Ψηνουμε στους 150 αντισταση πανω κατω(χωρις αερα) στο φουρνο για 45 με 50 λεπτα περιπου μεχρι να ροδισει καλα. Ετοιμαζουμε το σιροπι, οταν γινει περιχυνουμε. Το ταψι να ειναι χλιαρο κι το σιροπι καυτο. Το κοβουμε σε οτι σχημα θελουμε. Καλη σας απολαυση!!!!!!

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ by Ελένη Μαυρομάτη

Υλικά: 

  • Βιτάμ 1
  • Αυγά 5
  • Βανίλια 1
  • Ζάχαρη 2 φλυτζάνια τσαγιού
  • Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
  • Κακάο 3/4 φλυτζάνι τσαγιού
  • Κονιάκ 1/2 φλυτζάνι καφέ
  • Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 1 κουταλιά της σούπας
  • Νερό ζεστό 1 φλυτζάνι τσαγιού

Εκτέλεση: 

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού στην άκρη. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μετρίου μεγέθους και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ακριβώς για 18 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί το θέλουμε μαλακό). Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε με το μείγμα που είχαμε κρατήσει στο φλυτζάνι. Σερβίρεται ζεστή.

 






Ροδι......εκτος απο φρουτο, εκτος απο χυμο δοκιμαστε το κι στο φαγητο για αυριο κυριακη. Ενα φαγητο που θα αρεσει σε μικρους κι μεγαλους: 


Υλικα:

  • 1,5 κιλο περιπου σπαλα χωρις κοκαλο κομμενη σε κομματια
  • 4 με 5 ροδια το χυμο τους
  • 2 μετρια κρεμμυδια ψιλοκομμενα
  • Αλατι
  • Πιπερι
  • Παπρικα γλυκια
  • Λαδι

Εκτελεση:
Αλατοπιπερωνουμε το κρεας κι τσιγαριζουμε στην κατσαρολα μεχρι να ροδησει κι απο τις 2 πλευρες. Οταν ροδισει το τοποθετουμε σε πιατελα. Στον ηδη υπαρχον λαδι τσιγαριζουμε το κρεμμυδι κι προσθετουμε το ηδη τσιγαρισμενο κρεας. Πασπαλιζουμε με παπρικα. Σβυνουμε με το χυμο απο ροδι προσθετουμε 1 με 2 ποτηρια νερο. Αφηνουμε να βρασει σε χαμηλη φωτια. Συνοδευεται με ρυζι πιλαφι η' με πατατες τηγανητες. Ακομα κι με πουρε. Απολαυστε το. Καλη σας ορεξη!!!!!!


Υλικά :
• 1 φλυτζάνι του τσαγιού τραχανάς σταρένιος
• 7 ποτήρια του νερού νερό
• 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας βούτυρο
• ελάχιστο αλάτι -πιπέρι
• 4 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ


Εκτέλεση: 
Βάζουμε τον τραχανά με το νερό κρύα και τα δύο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το αλατοπίπερο.
Ανάβουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά να χυλώσει ο τραχανάς μας.
Λιγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε τρίβουμε με το χέρι και πασπαλίζουμε με φέτα το κάθε πιάτο.

• ΣΗΜΕΙΩΣΗ
• Αν θέλουμε μπορούμε να μην προσθέσουμε καθόλου αλάτι και να βάλουμε κατά το μαγείρεμα 1-2 κύβους με γεύση κότας.


 




Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο !!

Για το φύλλο θα χρειαστείτε:
750g αλεύρι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό
Μισό ποτήρι περίπου χλιαρό νερο ή όσο πάρει με το ματι μεχρι η ζυμη να ειναι μαλακή αφράτη αφού τη ζυμώνουμε την αφήνουμε 30´ μα κεκουραστει!
Μυστικό: για να μας ανοίγει εύκολα το φύλλο χρησιμοποιούμε στον πάγκο εργασίας μας κόλλα νησιστε ειναι corn flour και αν θελουμε να ειναι τραγανό το φύλλο μας απο κάτω αφού λα δώσουμε το ταψί πριν βάλουμε το πρωτο φύλλο το πασπαλίζουμε με αλεύρι εγώ το κανω με σιτα
Καλη επιτυχια!!!!!
Bon appétit!!!!!

1 σχόλια:

mix1222 είπε...

μπραβο ελενη δωσε κι αλλες συνταγες

Δημοσίευση σχολίου